Soudní maratón pokračuje, soudci kvůli změnám řeší desítky případů

Brno - Soudy opět pracují na plné obrátky. Mimořádné nasazení si vyžádalo zmírnění trestního zákona. Tak jako první lednový den si i na dnešek soudci naplánovali otevření desítek starých soudních spisů. Musí totiž přezkoumat tresty za některá provinění. Například řízení bez řidičského oprávnění nebo jízda pod vlivem alkoholu už nejsou trestným činem. Do mimořádného úřadování se vrhli i na Okresním soudě Brno-venkov. A stovky případů a doslova hromady spisů soudce zaměstnají po zbývající lednové dny.

Výbava soudce na jeden jediný den - stohy a stohy spisů, ve kterých se musí nejdříve udělat pořádek. Teprve pak může soudní maratón začít. Jen dnes musel Okresní soud Brno-venkov projednat téměř 50 případů. Pro nižší tresty si proto jednotliví odsouzení chodili po pěti až deseti minutách.

Podle nového trestního zákona je řízení pod vlivem alkoholu trestným činem už jen při prokázání úmyslu. Stejně tak opakované krádeži musí předcházet ta se škodou nad pět tisíc korun. Trestného činu se nedopustí ani ten, kdo sedl nebo sedne za volat bez řidičské oprávnění.

Soudce Michal Hoskovec přezkoumává výši trestů (zdroj: ČT24)

Snížení trestu, odpuštění zřídka

„Seděl jsem za řidičák, vzali mi ho v roce 2000. Odseděl jsem si za to tři roky a teď mně chtějí zkracovat trest,“ popsal ČT Petr Záviška.

Většina lidí se tak dnes dočkala jen snížení, ne úplného odpuštění trestu. Další příklad. Muž způsobil vážnou dopravní nehodu a soud mu za to původně vyměřil rok vězení a na dva roky přišel o řidičské oprávnění. „Tak mu dva měsíce odpustili a řidičák mu nevzali na dva roky, ale na 18 měsíců. To víte, že se nám ulevilo, hodně se nám ulevilo,“ oddechla si příbuzná odsouzeného muže.

Ne všichni ale dnes odcházeli od soudu spokojeni. Třeba Lukáš Skopál, který měl za řízení v opilosti strávit v cele 150 dnů a na tři roky nesměl za volant. „Trest se zkracuje o 100 dnů, nicméně zákaz činnosti zůstává v platnosti,“ rozhodl soudce Okresního soudu Brno-venkov Michal Hoskovec.

Verdikty bez odsouzených

Většina odsouzených si dnes nový verdikt vyslechnout ani nepřišla. Jako na běžícím páse se tak střídaly hlavně spisy v rukou soudce. A případů zbývají celé stovky. Mimořádné úřadování tak zřejmě ochromí běžnou agendu nejen Okresního soudu Brno-venkov nejméně do konce ledna.