Zlínský kraj pokračuje v odboji, poplatky bude hradit dál

Zlín - Zlínský kraj chce regulační poplatky proplácet i nadále, přestože patří do čtyřlístku, se kterým ministerstvo vnitra zahájilo správní řízení. Krajská rada se případnou změnou na svém posledním jednání vůbec nezabývala, právní názor vedení kraje zůstává stejný. Sociálnědemokratický hejtman Stanislav Mišák dnes zopakoval, že Zlínský kraj zákon neporušuje, názor ministerstva považuje za mylný.

„Naše nemocnice mají finanční zálohu, ze které bezprostředně regulační poplatky hradí. Nikde v zákoně není napsáno, kdo má uhradit ten regulační poplatek za to rodné číslo, od kterého to má být uhrazeno. Samospráva se může rozhodnout o tom, co komu daruje,“ uvedl hejtman. Zároveň potvrdil své úvahy o tom, že by kraj mohl být vůči občanům ještě štědřejší. Každé narozené dítě by dostalo finanční dar. Zatím není jasné, jak velký. Podle hejtmana třeba „symbolických“ tisíc korun. Radní se tím ještě nezabývali.

Podle lidoveckého náměstka hejtmana Jindřicha Ondruše je každé opatření upřednostňující rodinu dobré. Občanští demokraté jsou opatrnější. „Samozřejmě můžeme mít celou řadu nápadů. Některé v rozpočtu budeme schopni vybalancovat, některé ne. Takže bych si nechal tu finální reakci ještě na později,“ uvedl náměstek za ODS Libor Lukáš.