Střílky přivítaly Nový rok, silvestrovské veselí se ale nekonalo

Střílky (Kroměřížsko) - Významný den dnes slavili pravoslavní věřící, podle juliánského kalendáře totiž právě dnes začal nový rok. Novoroční liturgie se slavila také v nejmladší moravské pravoslavné farnosti ve Střílkách na Kroměřížsku. Více než dvouhodinový obřad začal už krátce po šesté hodině ráno.

Otec Kliment právě začínal slavnostní liturgii, když většina obyvatel Střílek ještě spala. V rozzářené kapli uprostřed ztmavlé vesnice začal obřad přesně podle pravoslavných zvyklostí.

Část pravoslavné církve se přizpůsobila gregoriánskému neboli běžnému občanskému kalendáři, střílecká farnost ale lpí na kalendáři juliánském. A podle něho právě dnes začal nový rok. V hierarchii má ale dnes přednost svátek Obřezání Páně a svátek svatého Basila, změna roku byla i v průběhu liturgie vzpomenuta spíše jen okrajově. „Nemá nic společného s tím občanským posilvestrovským 1. lednem. Nekonali jsme žádné oslavy, žádné bujaré veselí, nic takového,“ říká věřící z obce Vyškovec Bohumír Šimon Kulík.

Otec Kliment hovoří o pravoslavné farnosti ve Střílkách (zdroj: ČT24)

Multináboženská obec

Na svou velikost jsou Střílky doslova multináboženskou vesnicí. Kromě pravoslavné je tady i římskokatolická farnost s proslulým barokním hřbitovem a také velmi silná komunita jogínů. Žádná nevraživost ve vesnici uprostřed Chřibů ale nepanuje. Právě naopak – když pravoslavná farnost požádala vedení místní školy, aby věřící děti mohly oslavit pravoslavné Vánoce, nenastal ani ten nejmenší problém. Děti do školy nemusely.

Kaple ve Střílkách se ještě více zaplní o velikonočních svátcích. Ty jsou totiž jediným svátkem v roce, jejichž datum pravoslavní respektují bez ohledu na to, zda se v běžném životě řídí kalendářem juliánským nebo gregoriánským.