Nánosy sněhu inspirují sezonního sochaře ze Zlínska

Držková (Zlínsko) – Zatímco sněhová kalamita během uplynulých dní přivodila mnoha lidem spíše obavy, zručný student Lubomír Marušák z obce Držková na Zlínsku dokázal bílou nadílku využít jako materiál pro umělecký projev. Místní lidé i návštěvníci tak obdivují zvířecí i bájné sochy vytvarované ze sněhu, a to již podruhé. Loni například vyzdobil prostranství před domem své rodiny stylizovanou sochou svobody.

V současnosti lze před tamním úřadem spatřit netradičně bílou sfingu či slůně stojící o pár metrů dál. Široký záběr inspirace potvrzuje i zdařilá kopie bájného ochránce pražských Židů Golema. Skupině sněhových hrdinů však dominuje pohanský bůh Radegast, který i s podstavcem měří 4 metry. Sedmnáctiletý gymnazista Lubomír Marušák vytvořil krátkodobou obecní chloubu pro potěšení své i druhých. „Proč? Protože jsem viděl velký nevyužitý materiál, který mi, jak strýc říkal, levně padal. Často vidíme brzdící nebo rovnou zastavující auta a lidi, kteří si to fotí. Nejvýraznější je to večer, když vidíme blikající fotoaparát,“ popsal mladý výtvarník.

Dům Marušákových začal budit pozornost loni. Tehdy poprvé stála před jeho okny místo obyčejného sněhuláka například socha svobody, stylizovaná do podoby vydatného jedlíka hamburgerů. Lidé si tehdy mohli prohlédnout dokonce lochneskou příšeru. „Máme radost. Víme, že je výtvarně nadaný. Tak doufáme, že to bude pokračovat a že se z toho třeba stane nějaká tradice,“ dodal starosta Držkové Jaroslav Šarman.

Svůj um Marušák přes rok piluje řezbářstvím. Zpracování dřeva se věnuje už čtvrtým rokem. V rodinné tradici prý na nikoho nenavazuje, neboť podobné ambice nikdo z jeho blízkých nikdy neměl. „Rozdíl je ten, že když ve dřevě uříznu nějaký větší kousek, tak už se nedá popřípadě dolepit jako se sněhem,“ dodává. S ohledem na nízké teploty prý letos svou kreativitu v žádném případě nevyčerpal. Jeho příštím sněhovým výtvorem by měl být zástupce slavných soch z Velikonočního ostrova.