Medvěd Umca se vrací za Corou, lední medvíďata letos v Brně nebudou

Brno - I přes optimismus v závěru loňského roku nebude brněnská zoologická zahrada letos lákat návštěvníky na lední medvíďata. Medvědice Cora se v létě pářila se svým partnerem Umcou a bylo velmi pravděpodobné, že se stane opět matkou. Kvůli tomu byl Umca dočasně od partnerky oddělen a převezen do zoo v Bratislavě. Ukázalo se ale, že Cora nezabřezla. Její partner se proto vrací do Brna.

Cora se již v minulosti stala matkou dvojčat Billa a Toma. Medvídci se v roce 2008 stali velkou atrakcí zoo. Zahrada díky nim tehdy zaznamenala rekordní návštěvnost. Zoo prošlo 320 000 turistů. Byla to nejvyšší návštěvnost za uplynulých 20 let. 

Loni medvídci získali nový domov a Brno opustili. Zájem o zahradu následně poklesl a vrátil se k obvyklým číslům - tedy k roční návštěvnosti čtvrt milionu osob. Narození mláďat mohlo nyní zájem o zoo zase oživit.

Medvědice Cora se v létě pářila se svým partnerem Umcou a bylo velmi pravděpodobné, že se stane opět matkou. Kvůli tomu byl Umca dočasně od partnerky oddělen a převezen do zoo v Bratislavě. Dnes se Umca vrací.

„Dáme je dohromady až od února. Ještě do té doby by nás medvědice mohla překvapit, ale patrně se tak nestane,“ řekl ředitel brněnské zahrady Martin Hovorka. Připomněl, že odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý.