Došlo ve Znojmě k justičnímu omylu?

Znojmo - Odseděl si odsouzený pět let ve vězení neoprávněně? To je otázka, kterou si kladou policisté i soud ve Znojmě. Podle informací, které jako první přinesl deník Rovnost, se mělo jednat o případy loupežných přepadení poštovních doručovatelek z let 2003 a 2004. Teď se měl k činům doznat jiný pachatel.

Za loupeže se škodou asi 160 000 korun přitom soudy pravomocně potrestaly Tomáše Čepuru a Jaroslava Schindlera. Čepura si zatím odseděl pět let ve vězení. Jeho údajný komplic pak strávil půl roku ve vazbě. Odsouzenému nepomohlo ani odvolávání k soudům vyšších instancí, neuspěl ani s dovoláním u Nejvyššího soudu. „Obraceli jsme se na všechny soudní instance u nás, mimo to jsme dali podnět i mezinárodnímu soudu ve Štrasburgu, ale zatím nám neodpověděli,“ popsal České televizi svoji snahu o očištění Jaroslav Schindler.

Odhalení po 6 letech

Advokát Miloslav Černoch o průběhu vyšetřování jeho klienta (zdroj: ČT24)

Doručovatelky ale měl přepadat jiný mladík. K jeho odhalení došlo pouze náhodou. Policie ho zadržela na Zlínsku kvůli domácímu násilí. Při výslechu se policistům přiznal i k 6 let starým skutkům. Policie i státní zastupitelství se případem začalo znovu zabývat. „Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání dalších dvou osob pro skutky, za které byli před 6 lety, resp. před 5 lety odsouzeni jiní dva pachatelé,“ potvrdila okresní státní zástupkyně ve Znojmě Lenka Peroutková.

Senát okresního soudu před 5 lety uznal muže vinnými především na základě pachových stop z místa činu a prvotního přiznání. Po uvězení obou domnělých pachatelů byla přepadena další listonoška. Pachatele tehdy policie nevypátrala. I k tomuto činu se teď přiznal nově dopadený muž.

Čepura dodnes vzpomíná na údajný policejní nátlak. „Hodiny a hodiny se na mně střídalo asi sedm policistů, až jsem nakonec přiznal, že jsem to byl já. Ze stejného důvodu, kvůli policejnímu nátlaku, jsem jako spolupachatele uvedl Jaroslava Schindlera,“ řekl podle Deníku.cz Čepura.

Šance na odškodnění

Pokud se prokáže nevina obou odsouzených, mohou žádat odškodné. „Na výpočet výše odškodného neexistuje jednoduchý vzorec, v tomto případě může poškozený u Ministerstva spravedlnosti ČR uplatnit nárok ve výši desetitisíců až statisíců,“ uvedl náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges.