V Prostějově probíhá rekonstrukce zámku

Prostějov - Město Prostějov opravuje další část zchátralého zámku na Skálově náměstí. Během dvou let by se do nově zrekonstruovaných prostor měly přesunout některé obory základní umělecké školy. Původně renesanční zámek stával v Prostějově už ve středověku. Zásadními změnami prošla tato památka v šestnáctém století, kdy Lichtenštejnové zahájili její přestavbu. Na začátku století dvacátého ale začal opuštěný objekt chátrat. Město by chtělo zámek kompletně opravit do pěti let. Spoléhá přitom na to, že peníze na rekonstrukci se mu podaří získat především z fondů Evropské unie.

„Zámek byl vyklizen. Střecha byla následně opravena na náklady města, a to zhruba před čtyřmi roky,“ řekl Pavel Drmola (ODS), místostarosta Prostějova. Na otázku, co bude se zámkem dál, hledalo odpověď snad každé zastupitelstvo.

To současné se nakonec pustilo do nákladných oprav. Kromě galerie a informačního centra sem Prostějovští chtějí přesunout také uměleckou školu. Žákům některých oborů totiž prostory v Kravařově ulici nestačí. „Pro literárně-dramatický a taneční obor máme tady v budově zcela nevyhovující prostory,“ podotkla ředitelka ZUŠ Prostějov Eliška Kunčíková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Dalším problémem jsou peníze. Napjatý rozpočet města opravy zámku neutáhne. „Zvažujeme, že připravíme další část toho postupu tak, abychom zase určitou část zámku zrekonstruovali. Je to ale závislé na tom, jestli se nám podaří sáhnout na dotace,“ prohlásil Miroslav Pišťák (ČSSD), místostarosta Prostějova.