Ve Znojmě v novém roce výrazně vzrostl počet cestujících MHD

Znojmo - Už tři týdny jezdí po Znojmě autobusy nového dopravce. A k překvapení všech záhadně narostly počty cestujících – ve všední dny autobusy denně po městě převezou více lidí než loni. Částečně za to nejspíš může bohatá sněhová nadílka, podle radnice je ale pravděpodobné i to, že řidiči původního dopravce podváděli při vybírání jízdného.

Cestující nastoupí, podá řidiči dvě pětikoruny, ten jí jednu vrátí, žena si jde sednout. Bez lístku a za míň, než kolik jízdenka stojí. Pětikoruna jde do kapsy přímo řidiči. Tak vypadalo v roce 2007 cestování ve Znojmě. Skryté záběry natočené Českou televizí vyvolaly poprask. I proto, že firma Čas, která do konce loňského roku autobusy provozovala, žádala každý rok o proplácení vysoké ztráty. Její vedení se dušuje, že s nepoctivými řidiči zatočilo.

Změna dopravce ale ukázala, že čísla ani teď nebyla přesná. „V prvním týdnu narostl počet cestujících ve všední den o dva tisíce, o víkendu pak asi o tisíc,“ říká mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Podle radnice je tak pravděpodobné, že machinace s jízdným pokračovaly i v posledních dvou letech. Proti tomu se ale původní dopravce, Čas Znojmo, brání. Její jednatel sice natáčení odmítl, ale po telefonu podobné teorie rozhodně odmítl.

Rostislav Polach, jednatel ČAS Znojmo

Dělat statistiku za jeden týden a to ještě v době, kdy je takové počasí, že většina lidí logicky nechá auto doma a jede MHD, je směšné. Naše statistiky byly dlouhodobé, dokonce jsme fyzicky v autobusech cestující sčítali. Proti nařčení našich řidičů se tak rozhodně ohrazujeme.

Že za nárůstem z části stojí počasí, je jasné i zástupcům radnice. Dva tisíce lidí navíc jenom kvůli sněhu je ale podle nich příliš mnoho.
Zpětně už nicméně případné podvody prošetřovat nechce. Nový dopravce mezitím začal linky posilovat, autobusy totiž byly přeplněné.
 
Až do konce ledna bude znojemské radnice přijímat od lidí připomínky k novému systému. Na jejich základě pak definitivně upraví jízdní řády.