Ve Znojmě mají nového dopravce, zvýšil se zájem cestujících

Znojmo - Tři týdny už jezdí po Znojmě autobusy nového dopravce a ve městě se zvýšil zájem cestujících o MHD. Ve všední dny je to nárůst zhruba o dva tisíce větší než před koncem loňského roku. Podle radnice je za větším zájmem o MHD, kromě velkého množství sněhu, právě výměna dopravce. Řidiči toho předchozího totiž při vybírání jízdného podváděli a nepomáhala žádná opatření.

Stávalo se, že cestující nastoupil do autobusu, podal řidiči dvě pětikoruny, ten mu jednu vrátil. Bez lístku a za míň, než kolik jízdenka stojí. Pětikoruna tak šla do kapsy přímo řidiči. V roce 2007 vyvolaly tyto podvody ve Znojmě poprask. Firma ČAS, která do konce loňského roku autobusy provozovala, žádala každý rok o proplácení vysoké ztráty. Její vedení tvrdí, že sjednalo nápravu a s nepoctivými řidiči zatočilo. Změna dopravce ale ukázala, že čísla ani teď nebyla přesná.

„Oproti údajům, které jsme měli k dispozici od toho předchozího dopravce, jsme zaznamenali poměrně výrazný nárůst počtu cestujících, v tom prvním týdnu byl zhruba nárůst cestujících ve všední den o 2000, o víkendu pak asi o 1000,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Podle radnice je pravděpodobné, že machinace s jízdným pokračovaly i v posledních dvou letech. Proti tomu se ale původní dopravce, ČAS Znojmo, brání.

„Dělat statistiku za jeden týden, a to ještě v době, kdy je takové počasí, že většina lidí logicky nechá auto doma a jede MHD, je směšné. Naše statistiky byly dlouhodobé, dokonce jsme fyzicky v autobusech cestující sčítali. Proti nařčení našich řidičů se tak rozhodně ohrazujeme,“ řekl jednatel firmy ČAS Znojmo Rostislav Polach.

Že za nárůstem cestujících v MHD z části stojí počasí, je jasné i zástupcům radnice, ale 2000 lidí navíc jenom kvůli sněhu je podle nich příliš mnoho. Zpětně už nicméně případné podvody prošetřovat nechce. Nový dopravce mezitím začal linky posilovat, autobusy totiž byly přeplněné. Do konce ledna bude znojemská radnice přijímat od lidí připomínky k novému systému a podle nich pak definitivně upraví jízdní řády.