Pravoslavní věřící slaví Křest páně

Brno - Pravoslavní věřící slaví dnes svátek Zjevení Páně neboli „svátek světel“. Je to jeden z jejich dvanácti nejdůležitějších svátků. V tento den pravoslavná církev vzpomíná na Křest Ježíše Krista v Jordánu. Tím pro ni také končí vánoční období. Narozdíl od katolíků a protestantů totiž pravoslavná církev používá juliánský kalendář. Podle něj jsou vánočními dny šestý a sedmý leden, ne 24. prosince jak v gregoriánském kalendáři.

„Už včera jsme měli postní den a celý večer probíhaly bohoslužby,“ uvedl Jozef Fejsak, správce farnosti Pravoslavné církevní obce v Brně. Už v 9 hodin ráno desítky věřících zaplnily chrám svatého Václava v Gorazdově ulici v Brně. Mši sloužil vysoko postavený Vladika, olomoucko-brněnský Simeon.

Po obřadu posvětili vodu, kterou si mohli lidé odnést domů. Svátek připomínající pravoslavným křesťanům zjevení Krista jako Boha je spojen se živlem vody. Proto se po obřadě vydali věřící k brněnské řece Svratce. Tam vhodil kněz Jozef Fejsak do vody kříž a tři věřící pro něj skočili.

Vánoční svátky pro pravoslavné tak skončily, pro duchovního ale práce ne. Celý týden bude otec Fejsak spolu s diákonem farnosti navštěvovat věřící doma a světit jejich příbytky.