Srp a kladivo se v Brně nelíbí

Brno – Moravská metropole dala jasně najevo, že na památníku v Králově Poli nechce symboly komunismu. Pomník padlým Rudoarmějcům od loňska znovu zdobí srp a kladivo, a to vyvolává protesty, diskuse a hádky. Vedení města proto rozhodlo, že nechá zpracovat návrh nové podoby pohřebiště, tentokrát definitivně bez srpu a kladiva. Návrh ale musí schválit památkáři. Radní se navíc rozhodli zjistit přesné místo, kde jsou padlí ruští vojáci pohřbeni.

Pro někoho jsou srp a kladivo symboly osvobozenecké Rudé armády, pro jiného symboly zločineckého komunistického režimu. Současný stav brněnského památníku jasně dokumentuje, jaké emoce v poslední době jitří. V červnu 2007 nechal komunistické symboly odstranit místopředseda královopolské radnice René Pelán. Loni se ale na pomník vrátily a opět budí vášně. Jsou terčem zájmu vandalů, aktivistů, politiků, pamětníků.

Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera o návrhu rozhodne postoj ministerstev kultury a obrany. Ministerstvo kultury prý trvá na tom, že památník má i nadále zůstat kulturní památkou. Národní památkový ústav zase tvrdí, že z jejich hlediska je jen detailem, zda pietu připomínají srp a kladivo nebo nějaký jiný symbol.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Místo symbolů budou jména padlých

Město zároveň nechá na své náklady provést georadarový průzkum, aby zjistilo, kde přesně jsou padlí vojáci pochovaní. Podle některých dohadů je to prý v parku za pomníkem. „V minulosti se vyskytovala řada stížností na to, že na místě válečného hrobu venčí psy. Chceme zajistit, aby to místo bylo přesně určeno a bylo pak důstojné,“ uvedl Ander.

I kdyby průzkum odhalil ostatky vojáků na jiném místě, zůstane památník podle rady nadále oficiálním pietním místem. Jako náhrada za srp a kladivo by měly k pomníku přibýt desky se jmény padlých vojáků.

Památník v Králově Poli
Zdroj: ČT24