Tlumačovu hrozí, že nedostanou peníze na protipovodňovou hráz

Tlumačov  - Vesnice na Zlínsku pomalu ztrácí naději, že se dočká ochrany před velkou vodou. Několik vlastníků potřebných pozemků pod místem plánované hráze, totiž nesouhlasí s prodejem. Nelíbí se jim cena, kterou jim nabízí Povodí Moravy, 100 korun za metr čtvereční. Starosta dokonce vyhlásil referendum, ve kterém žádal občany, aby mu odpověděli, jestli může vlastníkům pozemků k těmto penězům dát ještě další z obecní kasy. jenže nepřišlo dost lidí a tak byl hlas občanů neplatný. Tlumačov má ale namále. Pokud si to nerozmyslí do konce března, osmdesát miliónů korun od státu na stavbu někokilometrové hráze už nedostanou.

Povodeň přitom zažili Tlumačovští několikrát, nejbolestněji pak v roce 1997 a naposledy v roce 2009. Jenže lidé jakoby zapomněli. A podle těch, kterých se záplavy dotýkají nejvíc, jsou to zřejmě lidé, které záplavy nikdy nepostihly. Argumenty vlastníků pozemků jsou dva. Buď chtějí vyšší cenu a nebo prodat pozemek jako celek. „Když se vykupovali pozemky pod silnici, dostali lidé víc, proč bychom neměli dostat stejně,“ prohlásila jedna z majitelek pozemků určených k prodeji. Jenže pokud se lidé nedohodnou a neprodají, vesnici neochrání. Celkem tří a půl kilometrový za osmdesát miliónů korun nebude. A Povodí Moravy nezačne stavět, dokud nebude mít souhlas od každého z majitelů pozemků.

„V současné době nám chybí uzavření smluv či souhlas od devíti majitelů pozemků z celkového počtu 155 dotčených pozemků. Hlavním problémem je výkupní cena, kterou Povodí Moravy nabízí. Někteří majitelé požadují cenu mnohonásobně vyšší,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.
Státní podnik přitom nemůže lidem za jejich pozemky nabídnout víc, než co dovolují zákonem dané tabulky, což je sto korun za metr čtvereční. „Pokud do dne 31. března tohoto roku nepodepíše návrh smlouvy či nedá souhlas poslední majitel pozemku, nestihneme termín pro podání žádosti o dotaci. A tím bude promarněna možnost zabezpečit ochranu obce ze státních prostředků,“ dodala Kučerová.

Mluvčí Povodí Moravy k výstavbě protipovodňové hráze v Tlumačově (zdroj: ČT24)

Vedení obce si od loňského místního referenda slibovalo jednoznačnou odpověď na otázku, zda těm neoblomným může doplatit, kolik si řeknou, třeba celý milión. K referendu ale nepřišel potřebný počet obyvatel a tak bylo neplatné. Naposledy si přitom starosta Tlumačova pozval občany na jednání o Vánocích, protože čekal, že se vklidu dohodnou. „Z pozvaných vlastníků se dostavil pouze jeden a byl ochotný jednat. Nezbývá nám v současné době nic jiného, než doufat,“ prohlásil starosta Tlumačova Jaroslav Ševela (NEZ.)

Tlumačov stříhá pomyslný metr. Už jen necelých deset týdnů. Příležitost ochránit se před velkou vodou za státní peníze se pak už nemusí nikdy opakovat.

Vydáno pod