Tři desítky staveb chtějí být památkou roku na jihu Moravy

Jižní Morava - O titul nejlépe opravené kulturní památky na Jižní Moravě za rok 2009 se utkají tři desítky historických staveb a uměleckých děl. Do soutěže, kterou vypisuje každoročně krajský úřad, bylo letos nominováno 42 navržených památek. O vítězi se bude od prvního února hlasovat pomocí sms zpráv. Vítězové získají finanční odměnu, ale především reklamu, která jim může přinést to, co potřebují. Zájem návštěvníků.

O přízeň lidí se letos utká rekordní počet čerstvě opravených památek. Celkem třicet kostelů, kaplí, domů, ale i obrazů a soch. Mezi nimi třeba kostel svatého Vavřince v Černé Hoře na Blanensku nebo sochy ze slavné křížové cesty v Bohuticích na Znojemsku. Na titul čeká i kaple svaté Markéty v Rybníkách na Moravskokrumlovsku, kde se restaurátorské práce dokončily nedávno.

Přestavba kaple včetně náročných restaurátorských prací stála šest milionů korun. Pět milionů se obci podařilo sehnat z Evropských fondů. I tak peníze na opravu úplně celé památky nestačily. „Pokud bychom ty peníze získali a tu soutěž vyhráli, bylo by to pro nás prestižní. Vědělo by se o nás. A taky bychom mohli opravit náš krásný oltář, který je taky kulturní památkou,“ prohlásila Hana Kunčáková (nez.), starostka obce Rybníky.

Bohumil Vavříček, majitel zámku v Letocicích (zdroj: ČT24)

Finanční odměna bude symbolická, v řádech desetitisíců korun. „Vítěz mezi velkými stavbami dostane 150 tisíc, nejlépe zrestaurované umělecké dílo a menší objekty dostanou po 50 tisících korun,“ vysvětlil Tomáš Drobný, vedoucí odboru kultury Jihomoravského krajského úřadu.

Důkazem, že prvenství v soutěži může být  opraveným památkám k užitku, je i loňský vítěz soutěže, Letovický zámek. Jeho vlastník, boskovický starožitník Bohumil Vavříček, za vyhrané peníze opravil na zámku novomanželské apartmá. Peníze ale podle něj nejsou v soutěži to hlavní. „Opravdu nešlo ani o ten finanční příspěvek od kraje, ale o reklamu, jelikož média o tom hezky psala a turisté, co sem chodí, se tom vlastně dozvěděli díky této akci,“ vysvětlil Vavříček.

Hlasování pomocí sms odstartuje prvního února. Na webových stránkách krajského úřadu se v ten den objeví také seznam kandidátů. Klání památek pak potrvá do konce měsíce.

Vydáno pod