Začíná stavba „české“ kliniky Mayo, přidalo se i ČVUT

Brno - Se stavbou Mezinárodního centra klinického vývoje (ICRC) by se v areálu Nemocnice u Svaté Anny mělo začít v březnu. Instituce, která bude velmi úzce spolupracovat s prestižní americkou klinikou Mayo, je světovou špičkou ve vývoji nových medicícnských metod. Dnes navíc iniciátor brněnského projektu Tomáš Kára společně s ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou oznámili, že se k projektu přidalo také České vysoké učení technické (ČVUT). Biomedicínští inženýři, kteří mají společně s lékaři v centru pracovat, jsou již v americkém Rochesteru na odborných stážích.

Špičkoví odborníci z ČVUT se zapojí do jednotlivých projektů klinických výzkumů a studenti získají jedinečnou možnost absolvovat studijní pobyty v jedné z nejlepších nemocnic na světě, prestižní americké Mayo Clinic. Důvody připojení ČVUT k brněnskému projektu zdůvodnila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. „Špičková medicína velmi blízké budoucnosti bude založená na úzké komunikaci lékařských týmů s týmy biomedicínských inženýrů a dalších techniků, a to jako rovnocenných partnerů.“ Projekt má podle ministryně podporu vlády a je pro Českou republiku strategický.

K ICRC se připojí ČVUT

Ministryně zdravotnictví ke stavbě ICRC v Brně (zdroj: ČT24)

Na čem konkrétním mají odborníci ČVUT pracovat? Na nových typech kardiostimulátorů, technologiích zobrazování tepen, nanotechnologiích nebo na vývoji nové generace neurostimulátorů. Budoucí odborníci ICRC přitom již nyní s Američany spolupracují na výzkumu nových možnosti léčby epilepsie, poruch srdečního rytmu či léčby cévních mozkových příhod.

„Chtěli bychom, aby se Brno stalo do roku 2030 městem s nejnižší úmrtností způsobenou srdečními chorobami nejen v České republice, ale i v regionu východní Evropy,“ uvedl Tomáš Kára, iniciátor projektu ICRC a lékař Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Stavba centra má začít v březnu

Se stavbou centra by se mělo začít v březnu. Celý projekt bude stát 3,1 miliardy korun. V areálu Nemocnice u svaté Anna se postaví budova za tři roky a bude stát 2,3 miliardy. Na dalších 800 milionů pak přijdou přístroje. Ministryně zdravotnictví potvrdila, že stát na projekt peníze má. Počítá přitom s tím, že sedmdesát procent zaplatí stát, třicet procent nemocnice a zbytek poskytnou evropské fondy.

Na evropské peníze však ICRC dosáhne jedině tehdy, pokud je nezíská jiný významný projekt - Středoevropský technologický institut (CEITEC). Ten se totiž uchází o prostředky Evropské unie ve stejném operačním programu a stejné výzvě. Budou si tak nejspíš konkurovat. Ve výzvě je přitom 17 miliard korun. Zůstává otázkou, zda komisaři, kteří je rozdělují, dají do jediného města finance na dva podobně zaměřené projekty.