Na Veveří se zabíjí jen výjimečně

Brno – Hrad Veveří dnes na jeden den výjimečně otevřel své brány návštěvníkům. A nejen to, památkáři chtěli lidem přiblížit, jak vypadal život za hradbami v zimě, a poprvé uspořádali na hradě pravou moravskou zabijačku. Akce měla velký úspěch, hradem prošly stovky zvědavých návštěvníků. Všichni očekávali, že si užijí podívané, a kromě toho chtěli ochutnat hradní guláš, jitrnice a jelítka, tlačenku, škvarky, zabijačkovou polévku nebo si dát slivovici.

Tradiční zabijačka přilákala na hrad Veveří hned od rána desítky návštěvníků, na moravské tradice byla zvědavá zejména skupinka japonských turistů. Díky patnáctistupňovým mrazům si netradiční zimní návštěvu hradu všichni turisté vychutnali opravdu se vším všudy. „Návštěvníkům na hradech a zámcích většinou ukazujeme pouze ty přezdobené, nádherné reprezentační prostory, hrad je však něco víc než jenom byt toho pána. Vždycky sloužil jako vojenská pevnost a hospodářské zázemí. Vždy se tady chovala nějaká zvířata a v zimě se tady prostě zabíjelo,“ uvedl kastelán hradu Petr Fedor.

Samotnou zabijačku a přípravu specialit však památkáři nechali nakonec raději na profesionálech. Potom ale chutnalo návštěvníkům i samotným památkářům. „Výborné jsou škvarky a slivovice, těším se i na polévku,“ libuje si ředitel Národního památkového ústavu Brno Petr Kroupa.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Otevřenými bránami hradu dnes prošlo několik stovek návštěvníků, památkáři proto hned naplánovali další hradní zabiječku na 21. února.

Vydáno pod