Další krok v rekonstrukci Tugendhat: Podpis smlouvy s Unistavem

Brno – Oprava vily Tugendhat bude moci konečně začít. V pravé poledne podepsali zástupci města Brna a společnost Unistav, která zvítězila ve výběrovém řízení, v Tugendhat smlouvu k rekonstrukci této funkcionalistické stavby. Unistav vybrala městská rada po letech sporů o tom, kdo zrestaurování vily vyprojektuje a jak se bude postupovat. S opravami se začne pravděpodobně v únoru, vila by pro veřejnost měla být znovu otevřena za dva roky.

Vila Tugendhat se měla začít opravovat už před devíti lety, kdy byla zapsaná na seznam památek UNESCO. Projektanti se ale na její obnově nemohli shodnout – jejich spory léta řešily soudy i antimonopolní úřad. Firmu tak městská rada mohla vybrat až letos 5. ledna. „Firma Unistav vyhrála jednak cenou a jednak skutečně doložením těch všech podmínek zadávacího řízení. Cena je 146 milionů korun s daní a doba realizace dva roky,“ uvedl po oznámení výsledků výběrového řízení na začátku ledna náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Odklad oprav se neobejde bez následků, například stav kanalizace nebo střechy je v havarijním stavu. Částečně k tomu přispěla i rekonstrukce z 80. let. „Předpokládám, že se začne opravou statiky, ta je primární. Nejvíce se obáváme materiálů, které byly použity v 80. letech, tzn. kanalizace nebo izolace střech a teras,“ prozradila správkyně vily Iveta Černá. 

Další krok v rekonstrukci Tugendhat (zdroj: ČT24)

Vilu Tugendhat navrhl pro pozemek v Brně - Černých Polích architekt Ludwig Mies van der Rohe koncem 20. let minulého století. Vila určila nová měřítka moderního bydlení. Objekt měl i originální vybavení interiéru, například řešení koupelen i topení. Původní majitelé ve vile žili osm let, než uprchli před nacistickým režimem. Za války i po ní měla vila různá využití, v 80. letech byla nepříliš ohleduplně zrekonstruována. V 90. letech v ní čeští a slovenští politici jednali o rozdělení federace.