Kuřata z jižní Moravy expandují do celé Evropy

Trboušany - Farmu, kde se budou chovat prarodiče kuřat, která běžně seženeme na prodejních pultech, otevřeli v Troboušanech nedaleko Dolních Kounic. Je to první farma v České republice, která se na takový druh chovu specializuje. Kuřata jsou vyšlechtěna tak, aby jejich růst byl co nejrychlejší a zvířata měla na těle dostatek svalů. Vybavením bude farma zatím zatím nejmodernější v Evropě. Do 4 hal se vejde 25 tisíc slepic a kohoutů.

„Chov je z hlediska zootechniky velmi náročný. Prostory, kde se budou brojleři chovat musíme pět týdnů dezinfikovat, v normální výkrmně to trvá jen den nebo dva,“ řekl České televizi spolumajitel firmy Ivo Kudrna. Tato dezinfekce by měla být dokončena do konce února a v březnu by už chovatelé mohli na farmu přivézt první kuřata.

„Vajíčka vyprodukovaná zde na farmě se budou dvakrát týdně svážet buď do líhní maďarské Bábolny nebo německých Drážďan k líhnutí jednodenních kuřat,“ uvedl jednatel drůbežárny Milan Šťastný. Tato kuřata dále poputují auty nebo i letecky do odchoven  a rozmnožovacích chovů po celé Evropě až po Moskvu.

Spolumajitel firmy Milan Šťastný vysvětluje princip chovu (zdroj: ČT24)