Hodonínský starosta odvolán

Hodonín - Dnešní zastupitelstvo odvolalo stávajícího starostu Lubora Šimečka. Nahradila ho současná místostarostka Milana Grauová. O výměnu usilovala ODS, jejíž jsou oba členové. Strana vybídla své zastupitele, aby na lednovém zasedání zastupitelstva hlasovali pro Šimečkovo odvolání, pokud sám neodstoupí.

ODS Šimečka z městské rady odvolala kvůli výběrovému řízení na stavbu sluneční elektrárny v Hodoníně na Pánově. Šimeček se ještě před výběrem nejvhodnější společnosti s jednou ze soutěžních firem sešel a vedl s ní nestandardní jednání. Zvukový záznam z tohoto jednání má Česká televize k dispozici.

Starosta chyby odmítá. Sám ale rezignovat nehodlal, přesto je s odvoláním smířený. „Pro mne je rozhodující, k jakým závěrům dospěje policie,“ řekl starosta České televizi.

Volba nové starostky Hodonína - záběry z mobilního telefonu (zdroj: ČT24)

ODS je na hodonínské radnici v koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Volby vyhrála ziskem osmi mandátů, druhá ČSSD dosáhla na šest zastupitelských míst, menší strany na čtyři nebo tři. Šimeček je starostou od konce roku 2006. Předtím post dlouhodobě ovládala KDU-ČSL, která však v posledních volbách neuspěla.

Vydáno pod