Ve Zlíně bude nechtěné baťovské sousoší

Zlín - Zlín bude nejspíše zdobit nechtěné sousoší jeho zakladatelů. Společnou památku na Tomáše Baťu a Jana Antonína Baťu totiž nechce část pozůstalých akceptovat, nejspíše kvůli starým rodinným soudním sporům o majetek. Na jejich názor ale organizátoři neberou zřetel, na počátek dubna už naplánovali odhalení památníku.

Jan Antonín Baťa se na někdejší sídlo firmy dívá zatím sám, od 2. dubna s ním má na jednom podstavci o baťovských rozměrech stát i jeho nevlastní bratr Tomáš, jeho předchůdce a zakladatel obuvnického impéria.

Tomáš Baťa junior si ale společné sousoší svého otce se strýcem Janem nepřál. V roce 2005 to řekl bývalému primátorovi a později to písemně potvrdil i architektu Petrovi, který na kompletní sousoší dokázal sehnat peníze od dárců. Situace není jiná ani pár týdnů před odhalením památníku.

Publicista Luděk Navara (zdroj: ČT24)

Obě větve rodiny citlivá témata veřejně otevírají jen velmi nerady, podle znalců rodinné historie je příčina rozkolu stále stejná. Soud o vlastnictví koncernu Baťa.

Organizátoři dnes připustili, že v případě vyhrocení sporu by nová socha mohla zůstat v depozitáři. Věří ale ve smír, pro ně je sousoší hlavně památkou na strůjce raketového vzestupu Zlína ve 20. a 30. letech minulého století.