Kolegové protestují proti propuštění prof. Žaloudíka

Brno - Česká televize získala jako první odpověď ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně (MOÚ) prof. Jiřího Vorlíčka na otevřený dopis tamních lékařů, kteří nesouhlasí s výpovědí pro uznávaného onkologického odborníka prof. Jana Žaloudíka. Ředitel MOÚ zdůvodňuje své rozhodnutí mj. nutností ušetřit náklady na provoz tohoto zdravotnického zařízení. Zároveň se ohrazuje proti obavám lékařů o to, že s odchodem prof. Jana Žaloudíka utrpí kvalita lékařské péče, poskytované ústavem. Bývalý děkan lékařské fakulty a zástupce ředitele MOÚ prof. Jan Žaloudík končí v ústavu k poslednímu březnu.

 „Je to jeden z řady kroků, které letos provádíme za účelem kladného hospodářského výsledku v podmínkách ekonomické krize,“ vysvětlovala výpověď mluvčí MOÚ Zuzana Joukalová.

Je za propuštěním politika?

Proti propuštění známého odborníka se ozval i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), který za vším vidí politický boj, protože prof. Žaloudík by mohl být senátním kandidátem ČSSD a postavit se proti současnému senátorovi ODS a bývalému ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi.

„Kolegy, tedy lékaře v ústavu, žádám, aby tuto událost spíše než myšlenkami na protesty oslavili dalším zlepšováním své práce pro nemocné a rozvoj ústavu, s nímž jsme spojili svoji životní energii,“ vyzval v reakci na své odvolání sám prof. Žaloudík. Marně, jeho spolupracovníci sepsali otevřený dopis, jehož plný text má Česká televize k dispozici.

Nebo osobní spory?

„Za situace, kdy má naše oddělení personální nedostatek, je vypsáno výběrové řízení na dalšího lékaře–chirurga, navíc hospodaření ústavu je dle dostupných informací zcela bezproblémové, jsme tímto Vaším krokem negativně překvapeni, až zaskočeni, a nerozumíme mu,“ píší mimo jiné lékaři řediteli MOÚ prof. Jiřímu Vorlíčkovi. A pokračují: „Odchodem prof. Žaloudíka ztratí Masarykův onkologický ústav vynikajícího lékařského a pedagogického odborníka, tím i podstatnou část vysokého kreditu, kterému se mezi laickou i odbornou veřejností těší.“ Prof. Vorlíček už dříve v rozhovoru pro Českou televizi sdělil: „Není pravda, že jsme vypsali výběrové řízení na nového lékaře na toto oddělení.“