Moravany u Brna bojují za odstranění slévárny

Moravany u Brna - Zdejší obyvatelé tvrdě bojují proti místní slévárně. Nedávno postavená provozovna prý vyrostla načerno a vedení Moravan má navíc strach, že bude neúměrně znečišťovat okolí. Takových sporů jsou desítky. Moravany ale se svými námitkami uspěly i u soudu a slévárenský provoz bude chtít zastavit.

Výrobní hala firmy MOOD vyrostla jen pár set metrů od prvních moravanských domků. Radnice proti stavbě a hlavně proti tomu co se v hale děje razantně protestuje, tvrdí, že s ním firma MOOD od začátku nejedná férově. Nejprve prý přišla s plány na drobnou kovo a dřevovýrobu, pak ale projekt změnila a obci o tom nedala vědět. To je také hlavní důvod, proč obec uspěla s námitkami u soudu.

„Vyjadřovali jsme se ke kovo a dřevo výrobě a najednou tam byla daná dokumentace ke slévárně,“ říká starostka Marie Barešová (ČSSD). Existenci dvou odlišných dokumentací připouští i mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková: „To bylo hlavním argumentem pro naše rozhodnutí.“

sledujte reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Obec také obviňuje firmu, že záměrně změnila parcelní číslo a tím vyřadila Moravany z projednávání stavby. Majitel firmy MOOD Daniel Koplík ale tvrdí, že starostka si bojem proti slévárně dělá politické body. Navíc je podle něj provoz v hale naprosto bez škodlivin.

O osudu sporné slévárny teď znovu musí rozhodnout krajský stavební úřad. Podle právního zástupce Moravan Radka Ondruše může vést nové řízení až k odstranění celé výrobní haly. „Ze zákona je stavební úřad vázán rozsudkem soudu, pokud se rozhodne jej nerespektovat, tak ten, kdo se pod to podepíše se může dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele,“ tvrdí Radek Ondruš.