Odehrálo se na hřbitovech více případů znásilnění?

Brno - České televizi se podařilo získat svědectví, které naznačuje, že na ústředním hřbitově v Brně se odehrálo více případů znásilnění seniorek, než se dosud předpokládalo. U městského soudu se teď zpovídá ze tří těchto skutků třiapadesátiletý František Zejda. Loni měl dvakrát zaútočit na důchodkyně na Ústředním hřbitově města Brna a před třemi roky na jednu seniorku na hřbitově ve Vranovicích.

Obžalovaný tvrdí, že ženy s ním šly dobrovolně

František Zejda u soudu tvrdí, že ženy s ním prováděly sexuální praktiky dobrovolně, jedné z nich prý za sex zaplatil. České televizi se ale ozval muž, který říká, že před několika lety byla na brněnském ústředním hřbitově znásilněna jeho dnes devadesátiletá matka. Na událost si vzpomněl právě v souvislosti s dopadením Františka Zejdy. „Byla z toho velice psychicky špatná, přišel jsem na to po několika dnech. Mě to vůbec nenapadlo, že se toto tady může stát. Říkala, že přímo na pomníku z ní strhal šaty a držel jí nůž na krku,“ popisuje znásilnění své matky Julius Preč. Vyšetřování tehdy skončilo bez výsledku. Rukopis znásilnění ale ukazuje na právě souzeného Františka Zejdu. 

Soud může případ po čase znovu otevřít

„V případě, že by byly objeveny další důkazní prostředky, které by poukázaly na to, že nyní souzený, obžalovaný pan Zejda, by mohl být ten totožný pachatel z doby dřívější, tak samozřejmě je možné tu věc znovu otevřít,“ říká státní zástupce Jakub Jirušek. Podle něj nejsou další útoky Františka Zejdy vyloučené. Podle znaleckých posudků je sexuálně agresivní a navíc na hřbitově spáchal zločin už v minulosti. „Netýkalo se to přímo sexuálního násilí, ovšem jisté náznaky tam byly, bylo tam vydírání spojené se sexuálními náznaky, ale jednalo se o majetkovou trestnou činnost,“ vysvětluje státní zástupce Jirušek.

Možná se přihlásí i další ženy

Získat odpověď na otázku, zda má znásilnění matky pana Preče na svědomí skutečně František Zejda, nebo zda na hřbitově řádil jiný násilník, by pomohla případná další svědectví přepadených žen. Ty se ale často podobnou událost oznámit stydí.

Státní zástupce ke znovuotevření případu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod