Ve Vlčnově byl představen nový král

Vlčnov – Mimořádné postavení mezi plesy má ten ve slováckém Vlčnově. Předznamenává slavnou Jízdu králů, poprvé se na něm představuje nový král. Je jím dvanáctiletý student gymnázia Roman Hruboš. Rád hraje na housle i na počítači a má spoustu dalších zájmů: „Chodím do cimbálovky, hraji florbal a chodím na judo.“ Jak sám říká, splnil se mu sen. Vlčnovským králem totiž chtěl být už odmala, může jím však být jen jednou za život.

Hledání bylo složitější než dřív. „Bylo těžké najít rodinu, která by obětovala čas a nějaké finance. Na druhou stranu to však přináší jistou prestiž,“ informovala ředitelka Domu kultury Vlčnov Zdeňka Brandysová. Matka nového krále Eva Srncová se nechala slyšet, že král v rodině zatím nebyl, jde prý tedy o velký závazek. Nyní Romana chrání starší, osmnáctiletí místní chlapci.

Pokud jde o čest a tradici, o penězích se nemluví. Není ale tajemstvím, že péče o kroje, o koně a pohoštění družiny v době slavností spolkne tolik jako svatba. Velký den pro malého krále nastane poslední květnovou neděli, kdy projede vesnicí v dívčím kroji a s růží v ústech. Předchůdců měl zřejmě mnohem více než 200 v dochovaných záznamech.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

O původu zvyku se dodnes vedou spory, mohl by sahat až do předkřesťanské éry. „Ještě letos by měl nový král vézt žádost do Paříže do světové centrály UNESCO o zápis fenoménu Jízdy králů mezi mistrovská díla nehmotné kultury světa,“ informoval starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS). Také by měl vítat účastníky celosvětové konference UNESCO, která na podzim začne právě ve Vlčnově.