Vnitro chce s Jihomoravským krajem zahájit správní řízení kvůli zdravotnickým poplatkům

Brno - Ministerstvo vnitra zahájí správní řízení kvůli systému proplácení zdravotnických poplatků s dalšími pěti kraji - Středočeským, Jihomoravským, Pardubickým, Moravskoslezským a Libereckým. Kraje odmítly upravit způsob proplácení občanům, který je podle vnitra v rozporu se zákonem. Už od ledna vede ministerstvo správní řízení se čtyřmi kraji - Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým.

Kraje měly do 31. ledna zaslat ministerstvu vnitra  svoje stanovisko k systému výběru zdravotnických poplatků.  Pět z nich tak neučinilo, proto ministerstvo oznámilo, že s nimi zahájí správní řízení. Vnitro chce správní řízení ukončit v šedesátidenní lhůtě, tedy do 2. dubna, a v případě čtyř krajů, s nimiž už správní řízení vede, do 8. března.

Jihomoravský kraj přitom svoje stanovisko zaslal v pátek, České televizi to řekl mluvčí kraje Jan Chmelíček. „Posílali jsme dopis s tím, jaká provedeme opatření v oblasti výběru zdravotnických poplatků. Rada kraje se touto záležitostí bude znovu zabývat 25. února. Radní se budou bavit o postupu při výběru poplatků v nemocnicích, ministerstvo jsme o tom informovali,“ upřesnil mluvčí.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Na ministerstvo vnitra ale takový dopis zatím nedorazil. „Termín pro doručení odpovědi z krajů byl 31. leden do půlnoci, stanovisko jsme ale v datové schránce neměli,“ řekla České televizi Hana Malá z tiskového odboru Ministerstva vnitra ČR.