Moravský kras si „posvítí“ na dobrodruhy. Dalšími kamerami

Moravský kras - Dobrodruzi a příznivci adrenalinových sportů donutili pracovníky Chráněné krajinné oblasti Moravský kras instalovat na dno propasti Macocha kamery. Ty budou sledovat nezvané návštěvníky. A Chráněnná krájinná oblast tak získá přesný přehled o všech, kteří se v zakázaném místě pohybovali. Ty, kteří například zničí vzácné rostliny na stěnách přírodního útvaru, tak snázejí odhalí a budou moci předat policii.

Právě jeden z posledních seskoků adrenalinových vyznavačů zvedl ze židlí Správu chráněné krajinné oblasti Moravský kras. O jejich zážitcích v propasti nikdo nevěděl. Když ochranáři viděli, z jakého místa startují a kam vlastně dopadají, tajil se jim dech. „Vůbec to nechápu. Ti lidé jsou dobrodruzi a velcí, protože neví, co je tam čeká,“ nechápe jednání odvážlivců Josef Jarůšek ze Správy jeskyní Chráněnné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. „Nejen že sami skokani velmi riskovali, ale mohli také zničit tamní vzácnou vegetaci. Například kruhatka roste v České republice jen na tomto jediném místě,“ vysvětlil zase vedoucí CHKO Leoš Štefka.

Pro další kamery se rozhodli v okamžiku, když zjistili, že jim policie nepomůže. Poslední ze seskoků totiž policii nahlásili, ale ta nic nezmohla. Skokany sice vypátrala, ale podle jejich výpovědi do propasti skočili už před rokem a půl a tím byl přestupek promlčen. „Když nemáte v rukou nic, čím byste jim mohli dokázat, kdy v Macoše byly, jste v koncích,“ popsal průběh vyšetřování Jarůšek. A tak se CHKO rozhodlo vzít vše do vlastních rukou. Nainstalovali do propasti kamery se záznamem, které budou dno nepřetržité monitorovat. „Když budeme potřebovat, dohledáváme si na záznamu přesný čas a datum,“ dodal Jarůšek.

Josef Jarůšek z Moravského krasu ke kamerám na dně Macochy (zdroj: ČT24)

Nezvaní návštěvníci to už nebudou mít v Macoše tak jedoduché a pokud  v ní skončí, hrozí jim minimálně tučná pokuta a policejní postih.

Vydáno pod