Zákeřný meningokok zabil roční dítě v Brně

Brno - Koncem ledna podlehla jedenáctiměsíční holčička invazivnímu meningokovému onemocnění. Původcem byl meningokok skupiny C. Podle matky dítěte byl začátek nemoci podobný chřipkovým onemocněním. V tom spočívá zákeřnost této nemoci, která začíná zvýšenou teplotou doprovázenou zvracením a bolestí hlavy.

Za loňský rok bylo evidováno celkem 86 případů výskytu meningokových onemocnění. Od začátku roku nakazil meningokok už pět dětí. Ne všechny případy končí takto tragicky, vždy však záleží i na dostatečné imunní rezistenci jedince. Ta zachránila sourozence holčičky, který se meningokokem v lednu také nakazil.

Průběh onemocnění byl u dítěte podle Renaty Vaverkové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje dramaticky rychlý. „Dítě se nepodařilo zachránit ani přes veškerou intenzivní lékařskou péči,“ doplnila Renata Vaverková. Dívka byla podle ní zdravě se vyvíjející dítě, které se před onemocněním potýkalo pouze s lehčí virózou horních cest dýchacích. Ta mohla přispět k oslabení obranyschopnosti.

Meningokok je bakterie, která způsobuje závažné záněty mozkových plen. Nemoc je zrádná svým velmi rychlým průběhem. Z plného zdraví dokáže člověka ohrozit na životě během 24 hodin. Meningitida se také špatně rozeznává od běžných virových onemocnění, například od chřipky. Nemoc se šíří výhradně vzdušnou cestou při úzkém kontaktu osob.