Jihomoravské úřady práce sužuje plíživá nezaměstnanost

Hodonín/Znojmo - Na jihu Moravy očekávají úřady práce za leden rekordní nezaměstnanost. Důvodem je takzvaná plíživá nezaměstnanost. Lidí bez práce totiž stále přibývá. Nezpůsobuje to ale hromadné propouštění. V důsledku úsporných opatření se zaměstnanů zbavuje velká část firem. V některých okresech by počet lidí bez práce mohl za leden překročit až 17 %.

Oba okresy se už tradičně v zimním období vyrovnávají se sezónní nezaměstnaností. Teď se ale  přidala hospodářská krize, ta nutí firmy snižovat náklady, tedy i náklady mzdové. Na úřady práce se tak hlásí stále další a další lidé bez práce. V Hodoníně bylo na konci loňského roku bez práce 15,9 % lidí. Rekord ale podle ředitele tamního úřadu Vladimíra Šťávy zazanamenali před 6 lety. V roce 2004 tam práci hledalo 16,2 procenta práceschopného obyvatelstva. „Tento rekord bude v lednu zřejmě překonán,“ řekl České televizi Vladimír Šťáva.

Podobná situace je i na Znojemsku. I tam se čeká, že bez práce bude více lidí než 16,5 % v roce 2003. Jen v lednu přibylo do evidence zhruba sedmnáct set lidí. Propouštělo asi 380 zaměstnavatelů. O jedno volné místo se na Znojemsku uchází 75 lidí. Většinou se přitom jedná o hůře placená zaměstnání. Situace ve Znojmě je o to smutnější, že ještě v létě 2008 bylo bez práce jen pšt tisíc lidí. Teď o rok a půl později je jejich počet dvojnásobný.

Ředitelé Úřadů práce v Hodoníně a ve Znojmě popisují dnešní stav nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

A černý scénář potvrzují i ekonomové. „Nezaměstnanost bude za leden určitě vyšší i v Brně, zřejmě o několik desetin procenta. Překročí se tak hranice 11%. Důvodem je většinou současná ekonomická situace, vlivem hospodářské krize některé firmy propouštějí, např. společnost Lachema na přelomu roku propustila své zaměstnance, a to se projeví i v číslech míry nezaměstnanosti,“ řekl České televizi analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.