Unikátní mandloňový sad v Hustopečích se dočká obnovy

Hustopeče - Pětihektarový mandloňový sad je skutečnou raritou, je nejrozlehlejším v zemi a podle všeho i ve střední Evropě. Sad je teď zpustlý a přestal sloužit svému účelu. Dřív byl zásobárnou mandlí pro čokoládovny Zora Olomouc. Dnešní majitel olomouckých čokoládoven, koncern Nestlé, ale ztratil o sad zájem, a tak hrozilo, že nadobro zaroste plevelem.

Loni pozemek s pěti stovkami mandloní koupila za čtvrt milionu hustopečská radnice, která ho teď chce zachránit. Už sehnala první peníze na jeho obnovu. „Práce bude provádět odborná firma. Nejprve musíme odstranit náletové dřeviny, potom udělat zdravotní prořez a všechno to klestí musíme dostat ven ze sadu,“ popisuje plánovanou obnovu sadu místostarosta Hustopečí Libor Sadílek (ODS). Práce by měly začít na jaře a v létě. Už teď se ale radnici hlásí dobrovolníci na brigádu, pomoci s očistou sadu chce asi stovka místních, dětí i dospělých. Zájem lidí, kterým mandloně na kopci za městem přirostly k srdci, radnici příjemně překvapil.

Tradice pěstování mandloní

Mandloňový sad u Hustopečí vznikl v roce 1957. Mandle se přímo v Hustopečích také zpracovávaly a končily především v čokoládových cukrovinkách. Pěstování mandloní ve velkém je v Česku neobvyklé. Potravinářským firmám se víc vyplatí sehnat mandle z dovozu. Pro mandloně také v našich klimatických podmínkách nejsou ideální podmínky. „Nejproblematičtější jsou pozdní jarní mrazíky, protože mandloň kvete nejdřív ze všech ovocných druhů, už v březnu. Navíc má dlouhou vegetační dobu, sklízí se až v polovině října, takže i na dozrávání potřebuje teplo,“ vysvětluje Stanislav Boček ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Hustopeče mají se sadem velké plány. Ne snad že by se město chystalo pěstovat a prodávat mandle ve velkém. Procházka mezi rozkvetlými mandloněmi by se mohla stát zajímavým zpestřením pro turisty, které zatím do Hustopečí táhne především víno. Mandle si bude moci každý posbírat a ochutnat a město je chce také rozdávat v dárkovém balení jako suvenýr. Ještě letos by měla sadem vést turistická naučná stezka a radnice má plán postavit na mandloňovém návrší také rozhlednu s výhledem na Pálavu.

Libor Sadílek o obnově sadu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod