Nezaměstnanost na jihu Moravy pokořila téměř šestiletý rekord

Brno - Nezaměstnanost na jihu Moravy výrazně stoupá, v současné době je nejvyšší za posledních téměř šest let. V lednu stoupla míra nezaměstnanosti meziměsíčně o 0,7 bodu na 11,3 procenta. Svůj podíl na tom má stále vliv hospodářeské krize. V září 2008, před začátkem krize, činila 6,1 procenta - v lednu 2009 už 7,7 procenta.

Lidí bez práce, kteří mohli v uplynulém měsíci bezprostředně nastoupit do zaměstnání, bylo 70 030. To je o téměř 4900 více než v prosinci, vyplývá z informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Meziročně tak úřady práce na jižní Moravě evidují o polovinu více práceschopných uchazečů o zaměstnání než loni v lednu. 

Míra nezaměstnanosti stoupla ve všech sedmi jihomoravských okresech. Nejvyšší byla na Znojemsku, kde stoupla o 1,8 bodu na 17,2 procenta. Ve srovnání s ostatními kraji je jižní Morava na sedmém místě. Míra nezaměstnanosti tady byla v prosinci o 1,5 procentního bodu vyšší, než činil celostátní průměr. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, nejlépe Praha.

Počet nabízených volných míst na jižní Moravě v lednu ale stoupl. V uplynulém měsíci jich bylo 3321, tedy o 281 více než v prosinci. Polovina z nich se ale nachází v Brně. Na jedno volné místo v kraji připadalo zhruba 21 práceschopných uchazečů. Je to téměř desetkrát více než předloni v září.

Nezaměstmanost v lednu 2010
Zdroj: MPSV