Nedostatek peněz zastavil restauraci varhan

Doubravník – Naděje na záchranu jednoho z nejvzácnějších nástrojů brněnské diecéze dostává trhliny. Restauraci varhan v doubravnickém kostele Povýšení svatého kříže se kvůli nedostatku peněz zkomplikovala.

Vzácné varhany z roku 1760 od mistra Jana Výmoly za 250 let jejich provozu pořádně nahlodal zub času. Pomoci měla rekonstrukce za téměř čtyři milióny korun. „Restaurování takového nástroje, takového významu jako máme zde v Doubravníku je v naší diecézi ojedinělá záležitost,“ pochvaloval si ještě loni na jaře diecézní organolog Ondřej Múčka.

Radost v těchto dnech ale vystřídalo zklamání. Na restauraci, kterou ve své dílně prováděl varhanář Dalibor Michek totiž došly peníze. „Nebyly nám přiděleny některé dotace, se kterými jsme počítali, restaurace tak byla prozatím zastavena,“ uvedla koordinátora oprav Barbora Šenkyříková.

Barbora Šenkyříková o rekonstrukci varhan (zdroj: ČT24)

V loňském roce peníze na varhany neposlal ani Jihomoravský kraj. „V předchozích letech jsme na varhany dotacemi přispěli celkem 900 tisíc korun, loni ale, jako ve všech oblastech, ani na kulturu nebylo dost peněz a proto se na Doubravník tentokrát nedostalo,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru kultury Tomáš Drobný.

Žádost o dotaci na Jihomoravský kraj i Ministerstvo kultury podala diecéze také letos. To, jak bude úspěšná, napoví, jestli se záchranu varhan, ke které stále chybí více než 2 milióny korun, podaří dokončit.