Nejlepší jídelníček budou mít bezdomovci v Brně

Brno - Brněnské školní jídelny uvažují, že by se přidaly k několika restauracím, které nevyužité jídlo nechávají bezdomovcům. Porce, které jsou uvařené, ale nikdo si je nevyzvedne, by tak místo do koše putovaly k těm, kdo si teplé jídlo normálně nemůže dovolit. Jídelny se ale nejdříve musí domluvit s rodiči, právě z jejich kapes totiž peníze na obědy putují.

Školní jídelna v Masarově ulici v brněnské Líšni denně navaří pro 1200 lidí. Děti a ostatní strávníci ale nikdy nesní všechno. A nejinak je tomu i jinde v Brně. Ve většině školních jídelen  každý den zůstává kolem 10 porcí jídla a ty se musí vyhazovat.
 
„Děti nepřijdou do školy nebo rodiče si pro jídlo nepřijdou a mnohdy se stává, že děti nejsou tak hladové, takže opravdu nějaký ten oběd zbude,“ říká ředitelka školní jídleny Libuše Mifková. 
 
V jídelnách teď proto začíná vznikat plán, jak zbylé porce využít. Poté, co některé restaurace začaly nesnězená obědová menu vozit do center pro lidi bez domova, jídelny začaly uvažovat o tomtéž.
 
„Budu muset zřejmě provést průzkum, abych věděla, co ve školních jídelnách vlastně zbývá, jestli to stojí vůbec za úvahu.  Kdyby se zjistilo, že zbývá třeba 5-10 porcí, které by se takovýmto způsobem daly využít, budeme muset jednat s rodiči,“ doplňuje referentka pro školní stravování Anna Packová z brněnského magistrátu.
 
Právě rodiče totiž svým dětem jídlo platí a jídelny proto k jakémukoliv kroku budou potřebovat jejich souhlas. Začít by chtěly co nejdříve, i když by zatím vozily jen část jídla, například polévku, které zbývá vždy nejvíce.

Překročí projekt hranice Brna?

Město nápad jídelen podporuje. O projekt se podle náměstka brněnského primátora Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) navíc začala zajímat i jiná města z celé republiky: „Hlásí se z Budějovic a mají zájem podobný projekt rozběhnout. Jednal jsem se svým kolegou na radnici, kterému jsem doporučil postup, který jsme aplikovali v Brně, a uvidíme, jestli se chytí.“

K lidem bez domova zatím míří zhruba třicítka obědů denně ze sedmi brněnských restaurací. Zbytky z jídelen by podle města určitě pomohly - v Brně žije zhruba 1500 bezdomovců.