V Brně vznikne Muzeum totality

Brno - Opuštěný a nevyužívaný kryt civilní ochrany v centru Brna možná brzy ožije turistickým ruchem. Objekt s označením „10Z“, do něhož se vchází z Husovy ulice, chce totiž skupinka nadšenců z firmy Echad přeměnit v Muzeum totality.

„Projekt je ojedinělou snahou dát Brnu muzeum, které nevede návštěvníka kolem sterilních vitrin, ale provádí ho zážitky a interaktivní expozicí,“ píše se v žádosti firmy Echad o zapůjčení krytu pro účely Muzea totality. Radní města dnes tento záměr schválili. Kromě muzea má v krytu vzniknout i netradiční centrum volného času pro rodiny s dětmi. Autoři projektu počítají s investicí 9 a půl milionu korun, kterou mají pokrýt soukromé zdroje a granty. Jejich plán počítá se spuštěním provozu do 18 měsíců od podepsání smlouvy s městem.

Historie krytu 10Z pod Špilberkem se datuje k počátku 20.století, kdy byly ve svahu vybudovány sklady nápojů firmy Šmíd a Löwy. Během 2.světové války byly štoly využity jako provizorní kryt. Kolaudace krytu do současné podoby se odehrála v roce 1959. Byl určen pro 450 představitelů města z nedaleké radnice.

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) o novém Muzeu totality (zdroj: ČT24)