Ochranka na Kometě prý znovu napadla fanoušky

Brno - Další napadení fanoušků si na své konto připsala ochranka na hokejové Kometě. Spor řešený silou odnesli v pátek někteří fanoušci Pardubic. Rozřešení konfliktu je ale v nedohlednu, protože kolem Ronda stále chybí slibované kamery. Vedení klubu se navíc opět odmítlo k útokům vyjádřit a považuje je za smyšlené.

Místo hokejového zážitku modřina pod okem. Bolestivý suvenýr si z pátečního hokejového zápasu v Brně odvezli někteří pardubičtí fanoušci. Ti se kvůli obsazenosti toalet dožadovali možnosti odejít ze svého sektoru. Ochranka je ale odmítala kamkoliv pustit. Jeden fanoušek pak směrem ke členům ochranky vyslal sprostou nadávku. Na ni ale muži, kteří mají v Rondu hlídat pořádek, odpověděli násilím. „Povalili mě na zem, byl jsem vyvedený, od brány venku jsem potom viděl jak jeden kluk dostal pěstí do oka. Bylo to jen proto, že se ptali proč mě vyvedli,“ popisuje zážitek z Brna pardubický fanoušek.

Problémy s ochrankou se v Rondu neobjevily poprvé. Už v listopadu Česká televize informovala o útoku ochranky na fanoušky Komety nebo Mladé Boleslavi. Majitel bezpečnostní agentury Praetorian Gard Luboš Bičan tentokrát údajný útok svých svěřenců komentovat nechtěl. Zakázal mu to prý Aleš Dosoudil, technický ředitel hokejového klubu. Ten odmítl, že ochranka někoho napadla. Zranění fanouška, které mu redaktor ČT ukázal na fotografii prý s hokejem vůbec nesouvisí. „Jak víte, že už to ten člověk neměl? Nikdo nic neviděl!“ odsekl na dotazy.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Páteční útok přitom kromě pardubických dosvědčili i příznivci brněnského týmu. „Některé fanoušky vytáhli ven z davu za turnikety, potom je hodili do sněhu a začali je bít. Jednoho z těch fanoušků potom vyvedli z areálu tím způsobem, že toho fanouška shodili ze schodů,“ popsal napadení svědek, který z obav o svoji bezpečnost nechtěl uveřejnit své jméno.

Pomohl by kamerový systém?

Vyšetřit podobné incidenty měla pomoci nová opatření na kterých se s vedením ochranky už v prosinci dohodl fanklub Komety. Vnitřek i okolí stadionu měl například monitorovat kamerový systém a každý člen ochranky měl být přehledně označen. Dvě bezpečnostní kamery jsou ale zatím pouze uvnitř Ronda. Venku, kde se většina konfliktů odehrála, chybí a je proto prakticky nemožné dokázat, jak se který incident udál. Do budoucna by se to prý mělo změnit. „Určitě na to tlačit budeme, protože v té chvíli už nebude co řešit. Když ten systém tady bude a bude jasně dohledatelné, kde se co stalo,“ říká šéf brněnského Fanklubu Tomáš Kundrát.

Zmatek zatím vyvolává i slibované označení členů ochranky. Po stadionu se zatím pohybují v oblečení různých barev a s různými nápisy. Když navíc pardubičtí fanoušci chtěli po pátečním napadení znát identitu útočníka, nedočkali se a člen ochranky se ztratil v davu.