Přípravy na stavbu fotbalového stadionu se komplikují

Brno - Z cizího krev neteče - obzvlášť když se jedná o městskou kasu. Alespoň takový pocit prý mívá řada podnikatelů - někteří totiž výrazně nadsazují ceny svých pozemků a budov, když o ně město projeví zájem. Investiční záměry měst a obcí tak mají často jedno společné - prodraží se. S podobným jevem se teď setkávají i brněnští radní v souvislosti s přípravami stavby nového fotbalového stadionu.

Město už léta slibuje postavit na místě stávající ruiny za Lužánkami zbrusu nový stadion, který bude opět důstojným místem i pro mezinárodní zápasy. Aréna s kapacitou 30 000 diváků by měla vyhovovat standardům UEFA a FIFA a přijde na 1,9 miliardy korun. Nový stadion měl stát v roce 2012. Podle harmonogramu měl mít do konce minulého roku stavební povolení. Realita je ale jinde - tento týden se teprve zahájilo územní řízení. Projednávání výstavby stadionu se tak už na začátku protahuje o dlouhé měsíce. „Při územním řízení na tak velkou stavbu, jako je fotbalový stadion, byť je to v tom stejném místě, jako je ten stávající, tak je spousta problémů a mnoho příležitostí pro sousedy, pro ekologické iniciativy, jak se k tomu vyjádřit, zkomplikovat a zpozdit,“ řekl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Město chtělo nejdříve vedle výstavby stadionu i odkoupit sousedící budovy a vytvořit jedno velké centrum. Jenže jakmile Brno projevilo o domy zájem, majitelé vyčíslili jejich hodnotu na částky, které vyrazily radním dech. Například za garáže chce majitel přes 20 milionů korun a podzemní garáže chtěl vyměnit za pozemek po zbouraném zimním stadionu.

O. Pospíšil a L. Macek k plánovanému stadionu za Lužánkami (zdroj: ČT24)

Opravte nám plot

Požadavek na opravu a navýšení městského plotu, který odděluje univerzitní arboretum od areálu, ve kterém se nachází i stadion je nakonec ten nejskromnější. „To oplocení je v dost dezolátním stavu a bylo by vhodné tuto opravu vyřešit v rámci stavby tohoto nového stadionu, protože se univerzita bojí, že neukáznění fanoušci by mohli vtrhnout do toho arboreta a mohli by tam způsobit značné škody“ vysvětluje požadavky Mendelovy univerzity v Brně mluvčí Kateřina L. Brettschneiderová.

Podle informací České televize vyhrožuje největšími obstrukcemi majitel podzemních garáží v blízkosti stadionu. S brněnským magistrátem vede několik soudních sporů, ve kterých jde o miliony korun. Na stavební úřad už podal stížnost kvůli podjatosti a celý proces se tak rázem zpomalil. Náměstek pro technické záležitosti Ladislav Macek (ČSSD) se ale zdržování celého procesu neobává: „Jestli někdo chce tímto způsobem vydírat město pro to, aby město získalo stavební povolení a rekonstruovalo fotbalový stadion, tak tudy cesta nevede.“ V každém případě, jak je vidět, je ale tento způsob efektivní. Celé jednání se totiž protahuje.

Vyjádření majitele garáží se nám nepodařilo získat. Nedostihli jsme ho ani na jedné z adres jeho několika firem a nedostavil se ani na včerejší veřejné projednávání výstavby stadionu, kde se nikdo z účastníků řízení proti záměru města přímo a oficiálně neozval. Celý projekt tak snad poskočil o kousek dopředu.