Ve vystěhované vile Tugendhat začne rekonstrukce

Brno - Jedna z nejvzácnějších funkcionalistických památek na území republiky se ocitla na prahu rekonstrukce. Z brněnské vily Tugendhat dnes dělníci vystěhovali nábytek a začátku oprav už nic nebrání. Opravě vily, které je na seznamu kulturního dědictví, předcházely šest let trvající spory o projektovou dokumentaci.

Pokoje vily Tugendhat se odstrojují

Zabalit židle, odnést sochy a popsat krabice s křehkými věcmi. Na první pohled běžné stěhování, v brněnském klenotu moderní architektury ale předzvěst začátku dlouho vyhlížených oprav. „Jednotlivé části objektu, které jsou nositeli kulturní a umělecké tvarové hodnoty se odstrojují. To znamená, že každý prvek, každá klika, každá zarážka u dveří se odborně vyjímá, pečlivě katalogizuje a ukládá do připravených krabic," vysvětlila správkyně vily Iveta Černá.

Bez komentáře: stěhování nábytku z vily Tugendhat (zdroj: ČT24)

Stěhování se slavnostní atmosférou

Stěhování málokdy provází tak slavnostní atmosféra jako ve vile Tugendhat. Není divu. Na zahájení rekonstrukce se čekalo šest let. Začít měla původně už v roce 2004, její začátek ale zpozdily soudní spory o výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace. Nakonec se přece jen bude opravovat podle vítězného návrhu firmy Omnia, projekt ale musela posvětit mezinárodní komise odborníků z oblasti architektury, umění a stavitelství. „V situaci, kdy přizvete mezinárodní odborníky, kteří nejsou zvyklí něco chválit, jsem byl jejich souhlasem mile překvapen. Připomínek bylo opravdu málo,“ pochvaloval si verdikt expertů spoluautor projektu Marek Tichý.

Nejhůře je na tom statika

Oprava vily začíná téměř minutu po dvanácté. Nejvíce je narušená statika nebo izolace, opravu nutně potřebuje i kanalizace. Firma Unistav, kterou město pro opravy vybralo, bude muset při rekonstrukci spolupracovat s restaurátory a uměleckými řemeslníky. Ve vystěhované vile tak budou zároveň probíhat práce z mnoha oborů. „Postupně to bude nabývat a myslím, že se tady celkem vystřídá tak padesát až šedesát lidí,“ odhaduje stavbyvedoucí Michal Malásek.

Firma Unistav se ve smlouvě zavázala opravit vilu Tugendhat do dvou let. O náklady ve výši téměř sto padesát miliónů korun se s městem Brnem podělí i stát.