Vdova po umělci a dobrodruhu Ingrišovi převzala vyznamenání od Peru

Zlín - Nina Ingrišová, vdova po světoběžníkovi Eduardu Ingrišovi, převzala ve Zlíně za svého muže peruánské vyznamenání. Její manžel žil v této jihoamerické zemi v 50. letech a velmi významně ovlivnil tamní kulturu a vědu. Ingrišovu pozůstalost, čítající tisíce fotografií a filmů, spravuje zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy. Eduard Ingriš byl univerzální dobrodruh a umělec. Na jeho operety mezi válkami chodila celá Praha, jeho Niagaru dodnes zpívají trampové, vrcholem dobrodruhova života byl ovšem pobyt v Peru.

„Jeho podíl byl zásadní. Ovlivnil naší hudbu, fotografii, archeologii, malířství a mnoho dalších odvětví,“ vysvětluje Alberto Salas Barahona, velvyslanec Peru v Česku.

Eduard Ingriš byl také skvělý mořeplavec. Když na balzovém voru Kantuta doplul z Peru do Polynésie, potvrdil příchod Inků přes Tichý oceán. „To byl první český mořeplavec, který dobýval Pacifik,“ říká slavný cestovatel Miroslav Zikmund.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Komunistický režim ve vlasti vymazal jeho památku

Do české vlasti se Ingriš už nevrátil. Zatímco ve vlasti adoptivní, v Peru, se o Ingrišovi učí děti ve škole, u nás se komunistický režim postaral, aby vymazal jeho památku. „Je to vyznamenání peruánské vlády, ta česká ještě stále čeká,“ připomíná Magdalena Preiningerová z Muzea jihovýchodní Moravy.

Výstava o Eduardu Ingrišovi putovala po tuzemských muzeích. Nyní ji zlínské muzeum nabídlo peruánské vládě. Ta nabídku s díky přijala.

Vydáno pod