Bauhaus bude Zdeňku Svěrákovi platit

Brno - Soud vyhověl žalobě Zdeňka Svěráka na obchodní dům Bauhaus kvůli zásahu do autorských práv. Bauhaus musí známému herci a scénáristovi zaplatit odškodné 200 tisíc korun a omluvit se mu v jednom ze čtyř deníků. Bauhaus použil ve své reklamě část Svěrákova textu k písni Dělání bez jeho svolení.

Autora známé písně naštvaly v roce 2004 reklamní billboardy Bauhausu s nápisem Upeč… třeba zeď. Podle Zdeňka Svěráka šlo jednoznačně o autorskou krádež. Společnost Bauhaus se ale odmítla se Svěrákem dohodnout. Její zástupci tvrdili, že spojení slov je pouhou náhodou a že reklamní slogan s písní vůbec nesouvisí.

Bauhaus už se dvakrát odvolal

Spor se táhl pět let. Samotný Zdeněk Svěrák se jednání u soudu neúčastní, zastupuje ho jeho právník. České televizi už dřív vzkázal, že nechce celou při až do rozsudku nijak komentovat. Dvakrát už dal krajský soud Svěrákovi za pravdu, dvakrát odvolací soudy vrátily případ na začátek. Žádaly mimo jiné hlavně znalecký posudek, ten měl zhodnotit, zda Bauhaus záměrně opisoval, nebo ne.

Znalci si protiřečili

U posledního soudního líčení loni v červnu se obě strany oháněly znaleckými posudky s opačnými závěry. Jeden znalec došel k závěru, že si autoři reklamy museli být vědomi asociace s notoricky známou písní z televizní pohádky Princové jsou na draka. Právník Bauhausu tento posudek zpochybňoval a nabízel jiný, ten ale zase odmítá protistrana. Soudce Miloš Holeček se proto rozhodl nechat oba znalecké názory porovnat a nařídil vypracování nového znaleckého posouzení. Nový posudek dal za pravdu právníkům Zdeňka Svěráka.