Zachráněný most prohlášen kulturní památkou

Blansko - Ježkův most v Blansku se po letech konečně dočkal - nejen záchrany, ale nově také prohlášení za kulturní památku. Ministerstvo kultury žádost, kterou mu zaslal brněnský Národní památkový ústav, projednalo a vyhovělo jí.

Ježkův most významně zasláhl i do historie. V 2. světová válce ho ustupující německá armáda chtěla vyhodit do povětří. Zaměstnanec Ježkovy továrny Karel Musil ale most s nasazením vlastního života odminoval, a umožnil tak rychlý postup Rudé armády. Jako jediný most v Blansku totiž zůstal nepoškozený. Další dva blanenské mosty Němci zničili.

A co bude s mostem dál? Plány sdružení jsou ambiciózní. Na most chtějí umístit poštovní vagon, ve kterém by vzniklo železniční muzeum. Otevřít by jej chtěli k 100. výročí umístění mostu v Blansku, které připadá už na rok 2012.

Reportáž Lukáše Pfausera, natočeno: 10.9.2009 (zdroj: ČT24)

Odůvodnění Národního památkového ústavu

„Most představuje z hlediska historie stavitelské mostní technologie typický příklad použití mnohonásobné staticky neurčité příhradové konstrukce z oceli spojované nýtováním. Tento způsob konstrukce byl charakteristický pro stavební éru zejména posledních dvou třetin 19. století a následně ještě pro první dvě desetiletí 20. století v celém kontinentálním prostředí euroasijském i severoamerickém. Most byl vybudován firmou K. a R. Ježek v Blansku a byl v přímé vazbě na jejich továrnu na zemědělské stroje v Blansku.“