Dražba pily ve Ptení skončila fiaskem. Dražitel odstoupil

Brno, Ptení - Jedna z nejsledovanějších dražeb u nás skončila fiaskem. Pilu Javořice ve Ptení na Prostějovsku investor nezaplatí. České televizi to řekl právní zástupce vydražitele Petr Dítě. Dřevařský areál vydražil 18. ledna v Brně dosud neznámý investor za vyvolávací cenu pět set miliónů korun. Podle právníka Dítěte šlo o zahraničního investora, který se však rozhodl kvůli podivným okolnostem celého prodeje od záměru upustit.

Sešlo tak z nadějí nejen pro prodejce - dřevařskou společnost CE WOOD, ale také pro bývalé zaměstnance, kteří si mysleli, že se ke své práci ve Ptení vrátí. Na začátku dražby přitom vše vypadalo velmi dobře. Vyvolávací a také konečná cena dosáhla téměř půl miliardy korun. Vedle brněnské Zbrojovky a areálu Zetoru, jde o největší dražbu v České republice.

Jenže z celého obchodu nakonec sešlo. Pila Javořice patří do skupiny CE WOOD, která jejím prodejem chtěla zaplatit své dluhy. Jenže insolvenční řízení zahájil dnes Krajský soud také se samotnou Pilou Javořice a to kvůli dluhu 2545 korun. „Stali jsem se obětí vyděrače,“ řekl k tomu agentuře ČTK majitel CE WOOD Ivan Doubrava. Řízení na Javořici navrhla pražská společnost Consulting One. Firma jí údajně po splatnosti dluží 2545 korun.

Za další věřitele firmy Javořice společnost Consulting One označila Českou správu sociálního zabezpečení, firmu CE WOOD a britskou firmu Tarling Financial Consulting. A právě tento podivný řetězec odradil dražitele. „Kvůli těmto podivným okolnostem se rozhodl od dražby odstoupit,“ üvedl jeho právní zástupce Dítě.

Areál pily se měl dražit už jednou loni na podzim. Firma CE WOOD však aukci zrušila. Její majitelé měli totiž podezření, že by ji mohl některý ze uchazečů o koupi napadnout. Jedním z hlavních zájemců o pilu byly totiž v té době Lesy České republiky, které byly ochotné za pilu nabídnout téměř miliardu. Jenže tato cena byla přemrštěná a média spekulovala, že je do ní zahrnuta i částka, o kterou se Lesy České republiky s firmou CE WOOD přou. Po uveřejnění této informace ministr zemědělství tehdy koupi pily nedoporučil.

Problém mezi Lesy ČR a firmou CE WOOD vznikl loni, kdy právě Lesy ČR podaly na CE WOOD návrh na insolvenční řízení kvůli pohledávce ve výši 186 milionů. Toto řízení bylo sice po několika měsících zastaveno, firma CE WOOD však nezůstala Lesům ČR nic dlužná. Požaduje po něm prostřednictvím arbitráže kompenzaci za ztráty, které mu údajně vznikly při dřívějším zadávání veřejných zakázek.

Podle zaměsntanců, kteří v lednu zaplnili dražební síň, je pila připravená kdykoliv obnovit provoz. „Dnes tady bylo i několik bývalých zaměstnanců, kteří se těší, že budou moci znovu do práce,“ prohlásila v lednu Marcela Koutná, majitelka dražební společnosti. Dnes zůstáv u jejího přání.