Vzácné kroměřížské zahrady čeká obnova za 337 milionů korun

Kroměříž - Květná zahrada v Kroměříži, jedna z mála českých památek UNESCO, dostala peníze na svoji záchranu. 337 milionů korun má pomoci její obnově a zachování pro další generace návštěvníků města. Včera smlouvu o budoucnosti kroměřížských zahrad podepsal poslední důležitý muž - ministr kultury. První rekonstrukci začne na nejkritičtejším místě - v unikátním tropickém skleníku.

Sníh jakoby milosrdně zakrýval nedostatky na kráse Květné zahrady. Perla světové zahradní architektury za tři staletí zestárla a UNESCO před časem poslalo na Hanou vážně míněné varování, zahrada se ocitla na seznamu nejohroženějších památek světa. Tropický skleník je toho důkazem. Podpis ministra kultury trval jen několik sekund. Korunoval tak léta trvající boj o peníze. „Jsem rád, že ty peníze jsou směřovány do Kroměříže. Je to to nejvzácnější, co u nás máme,“ prohlásil ministr kultury Václav Riedlbauch.

Teď musí začít všichni pracovat naplno. Na proinvestování tolika peněz mají totiž památkáři pouze tři roky. „Bude to vyžadovat perfektní koordinaci,“ dodala Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Garant projektu Ondřej Zatloukal přitom doufá, že se jim podaří rekonstruovat zahrady do podoby, kterou měly v době svého založení na přelomu 17. století. Ještě letos se proto bude především dohledávat informace a projektová dokumentace v arcibiskupských archivech a za rok začnou práce přímo v zahradě. „Počítáme s tím, že tam budou opravdu ty rostliny v nádobách, citrusovníky a pomerančovníky a jiné vzácné druhy,“ dodal Zatloukal.

Pro návštěvníky to bude znamenat do budoucna jediné. Už nebude jedna třetina zahrady nepřístupná jako teď, naopak. Vrátí se třeba svědkové zlatých časů – králičí kopec,voliéra exotického ptactva a dokonce i pomerančová zahrada v klimatických podmínkách střední Evropy.
Zahrada zůstane i v době rekonstrukce otevřena. A maximální otevřenost je taky smyslem Národního centra zahradní architektury.