Soud odmítl insolvenční návrh vůči Templářským sklepům Čejkovice

Brno - Insolvenční návrh Břetislava Šťavíka vůči Templářským sklepům Čejkovice odmítl Krajský soud v Brně. Návrh, podle kterého mu vinařská firma dluží víc jak deset milionů korun, nebyl totiž kompletní. Podle soudu neobsahoval informace o vzniku pohledávky ani další věřitele firmy. Ředitel sklepů Pavel Pastorek pravdivost návrhu zpochybnil už v pondělí, kdy soud insolvenční řízení zahájil.

Templářské sklepy, známou vinařskou firmu z Čejkovic, podle jejich majitelů neopodstatněný insolvenční návrh velmi poškodil. I když podnět podnikatele Břetislava Šťavíka soud odmítl, někteří zákazníci přestali společnosti platit.

„V první řadě se ohlásili naši dodavatelé, kteří začali mít obavy o své pohledávky, takže bylo riziko, že přestaneme mít pravidelné dodávky skla,“ prozradil Pavel Pastorek, ředitel Templářských sklepů Čejkovice. Vinařskou firmu kontaktovali také někteří odběratelé s oznámením, že zastavují platby. V očích banky ztratilo vedení společnosti důvěryhodnost.

Insolvenční návrh podal Břetislav Šťavík kvůli údajné pohledávce za více jak deset milonu korun. Pohledávku měl podnikatel z Břeclavska odkoupit od vinařské společnosti Františka Strýčka. Templářské sklepy ale tvrdí, že závazek uhradily před pěti lety.

Břetislav Štavík se ale nevzdává a hodlá se proti rozhodnutí Krajského soudu odvolat. Právní spor, který se dotýká druhého největšího zpracovatele hroznů v Česku tak zřejmě nekončí.

Nevzdávají se však ani Templářské sklepy. „Podali jsme na tyto osoby trestní oznámení,“ oznámil Lukáš Lukáš, obchodní ředitel Templářských sklepů.