Žabovřeská radnice má nového starostu. Zadrženého Kvapila nahradí Jiří Helán z ODS

Brno - Nového starostu dnes zvolila městská část Brno-Žabovřesky. Stal se jím Jiří Helán (ODS), který s počtem 23 hlasů předčil svého protikandidáta ze Strany Zelených Petra Machálka, ten získal pouze tři hlasy. Helán tak nahradí Aleše Kvapila, který na post rezignoval minulý pátek v dopise z brněnské vazební věznice. V té skončil Kvapil poté, co jej policie zatkla jako jednoho z účastníků úplatkářské kauzy. Po dnešním jednání by mělo být také jasné, kdo Kvapila vymění na uvolněné pozici v žabovřeském zastupitelstvu.

Na začátku celého jednání zastupitelstvo jednomyslně schválilo kontrolu z brněnského magistrátu, která má vyloučit jakékoliv nesrovnalosti při vedení úřadu a možnou korupci. Byla to reakce na událost, která Žabovřesky otřásla minulý týden, kdy zatčen starosta kvapil, který si měl spolu s dalším členem ODS a bývalým tajemníkem Brna-středu říci o úplatek od developerské firmy.

Slib zastupitelky složila také Nikol Novotná z ODS, které se posunula do zastupitelstva z nezvolené pozice. Nahradila tak v zastupitelstvu Kvapila, který odstoupil ze všech funkcí. 

Jednání zastupitelstva městské části Brno-Žabovřesky o novém starostovi (zdroj: ČT24)

Zelení v průběhu jednání zastupitelstva navrhli na post starosty svého spolustraníka Petra Machálka. Třiatiřcetiletý zastupitel žabovřeské radnice vystudoval sociologii a politologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. V současné době je ředitelem Hnutí DUHA. V minulosti spolupracoval s organizací Člověk v tísni na transformačních projektech v zemích bývalého Sovětského svazu. V minulosti kritizoval záměr radnice postavit v městské části Multicentrum, které by zničilo stromovou alej a musela by se kvůli němu odklánět cyklostezka. Ve své úvodní řeči sliboval zveřejnění veřejných zakázek na internetu.