Ukliďte si kolem řek, taje, vyzývají vodohospodáři obce

Brno - Teploty nad nulou a postupné tání přiměly vodohospodáře k vyšší opatrnosti. Starosty obcí a měst v celém kraji vyzývají k tomu, aby uklidili okolí řek, zejména aby z něj odstranili napadané větve, hromady dříví a další předměty, které na březích nemají co dělat a při případné povodni by mohly způsobit problémy. Stav na jižní Moravě sice zatím není nijak vážný, všichni se ale shodují na tom, že lepší je být připraveni.

Upuštěné přehrady pomalu čekají na přívaly vody z letošní bohaté sněhové nadílky. Vodohospodáři i starostové jsou v pozoru, na jakékoliv problémy chtějí zareagovat co nejdříve. Například ve Znojmě dnes dopoledne zasedla povodňová komise, která měla zmonitorovat situaci v okrese a zhodnotit možná rizika. Města a obce zároveň dostaly od vodohospodářů pokyn uklidit nepořádek z břehů řek. „Jdou to jakékoliv hromady dříví, větve, odložené předměty. Když přijde velká voda, tak to všechno spláchne, zarazí se to někde o most a způsobí velké problémy. Tomu chceme předejít,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. Pracovníci Povodí taky už delší dobu kontrolují ledy. I ty, když se nahromadí, můžou způsobit nepříjemnosti.

Na přívaly vody jsou v letošním roce velmi dobře připravené i všechny jihomoravské přehrady. Už více než měsíc je vodohospodáři upouštějí, aby si vytvořili rezervu. Například Vranovská přehrada se tak ocitla na historickém minimu, její hladina je teď o deset metrů níž než obvykle.

S obavami sledují předpověď počasí obyvatelé kolem řeky v Oslavanech. Tam totiž při jarním tání dochází k přehrazení řeky množstvím ker a k vyplavení sklepů domů stojících v blízkosti Oslavy.

Aktuální stav hladin řek mohou lidé sledovat na stránkách Povodí Moravy.