Vodní mlýn v Blansku se má stát oázou alternativní kultury

Blansko - Mlýn na periferii Blanska pomalu ale jistě chátrá. Výrazné opravy jsou v nedohlednu, protože restituční řízení se Salmovou rodinou není od počátku devadesátých let stále u konce. Nikomu se tak nechce do budovy investovat. I přesto občanské sdružení Stará fronta zítra projevila zájem o užívání objektu. I když z venku mlýn vypadá ve velice žalostném stavu, vnitřní část je zachovalá a sdružení ho chce využít jako volnočasové kulturní centrum.

Radnice se myšlence využít mlýn pro kulturu nebrání. Rada města už rozhodla o přidělení spodního patra, ovšem sdružení znovu zažádalo o užívání celé budovy. „Chybnou formulací v žádosti jsme dostali pouze spodní část budovy,“ objasnil za sdružení Jaroslav Musil. Teď se čeká na nový verdikt města a Musil nevidí jedinou překážku, která by měla stát v cestě.

Sdružení se snaží mj. zabývat volnočasovými aktivitami a nabídnout smysluplný program pro ty, kteří se vrací do „normálního“ života po drogové zkušenosti. Sám Musil se netají podobnou minulostí a ve sdružení se snaží nabídnout pomocnou ruku: „Existuje malý mezičlánek, kdy se lidé vrací z léčby. Není přitom těžké abstinovat, ale zařadit se zpět. Pokud se ta vášeň nasměruje do hudby, divadla, kultury, může to napomoci lidem v seberealizaci.“ 

Vodní mlýn v Blansku se stane oázou alternativní kultury (zdroj: ČT24)

Rodina Salmů nemá k využití budovy pro kulturní účely žádné výhrady. „Pakliže to někdo bude používat, tak to znamená, že to bude i udržovat. Nyní s tím město nedělá nic,“ uvedla Marie Salmová. A dokud neskončí restituční řízení, nehodlá město do oprav investovat. „V současnosti udržujeme pouze vodní elektrárnu, která je v přilehlé budově,“ vysvětlila Ilona Peterková z odboru komunální údržby.