Lyžující policisté radili lyžařům na Slovácku

Uherskohradišťsko – Na horách jsou pořád velmi dobré podmínky pro lyžování. Na Slovácku čekalo na milovníky sjezdovek kromě nového sněhu ještě jedno překvapení. Poprvé se s nimi po kopcích proháněli policisté. Nerozdávali však pokuty, ale rady a helmy. Nebezpečí totiž podle nich nehrozí jen v Alpách nebo v Krkonoších, ale také na slováckých kopcích. Zatím poslední případ se stal před necelým týdnem ve Stupavě.

Mluvčí Policie ČR v Uherském Hradišti Aleš Mergental informoval, že před nedávnem způsobil šestačtyřicetiletý muž svou bezohlednou jízdou těžké zranění o tři roky mladší ženě. Celou věc policie prozatím šetří jako podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví.

Rozdávat pokuty může policie jen na silnici, na svahu ne. Musela stačit domluva a leták s desaterem Mezinárodní lyžařské federace. Provozovatel lyžařského střediska Stupava Lubomír Orel říká, že arogance lidí je čím dál větší. Slovo policisty má prý větší váhu.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Mnozí dospělí nechávají děti lyžovat bez helmy. Podle policistů to sice není přestupek, ale hazard. A tak heslo pomáhat a chránit změnili na pokárat a obdarovat. Argumenty, proč je ochrana dětské hlavy údajně zbytečná, stály za vyslechnutí: „Bráška nelyžuje ještě moc dlouho. On to teprve zkouší, jestli ho to vůbec bude bavit.“ Nebo: „My jsme naposledy lyžovali, když se natáčel Anděl na horách. To ještě nebyla přilba potřeba!“

Policisté, na které lyže nezbyly, varovali před vykradači zaparkovaných aut. Odjíždějící lyžaře čekala ještě zkouška, zda nesedají za volant poté, co se zahřáli třeba grogem. Nikdo takový ale v pomyslné síti neuvízl.