Odvolávání vlastních lidí z vedení měst je běžné, říká politolog Lubomír Kopeček

Brno - Starostové Hodonína, Moravského Krumlova, Vyškova a místostarosta Brna - Králova Pole. Co mají tito politici společného? Odvolali je nebo se o to pokusili kolegové z jejich domovských stran. To vše se odehrálo během necelých 2 měsíců letošního roku. Je to trend, který se bude před volbami stupňovat? Ptali jsme se politologa z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka.

Jak nahlížíte na situaci, která je ve Vyškově. Vidíte to jako předvolební boj, snahu odstavit protivníka z vlastní strany?

Je velmi zvláštní důvod, který uvádějí zastupitelé za ČSSD chtějící se zbavit starosty. Kombinace funkcí starosty, krajského zastupitele a poslance je sice časově náročná, nicméně současná sněmovna v podstatě končí. Takže je to evidentně zástupný důvod. Stejně tak kombinace krajský zastupitel – starosta je vcelku běžná, takže já v tom žádný problém nevidím.

Myslíte si, že naopak kombinace krajský zastupitel – starosta může pomoci městu získat nějaké výhody?

Určitě. Nevím, jestli to může pomoci získat výhody, ale je to určitě způsob, jak zprůchodnit komunikaci mezi krajskou a obecní úrovní. Je to přirozená věc, vyskytuje se běžně.

Dalo by se to podle vás zvládat, kdyby se neblížily volby do sněmovny?

Samozřejmě dojíždět do sněmovny přes půl republiky není úplně bezproblémová záležitost, na druhou stranu v situaci, kdy současná sněmovna opravdu končí a je otázkou, kdy starosta přestane vykonávat poslaneckou funkci fakticky, tak odvolávat ho kvůli tomu je více než zvláštní.

Jaký je tedy podle vás skutečný důvod, proč ho chtěli jeho spolustraníci odvolat?

Dá se tady spíš pouze spekulovat. Já osobně si myslím, že je zde snaha zastupitelů za ČSSD, kteří ho chtějí odvolat, vysunout před komunálními volbami na konci tohoto roku někoho jiného do čela města a tím pádem získat pro toho daného člověka politické body před komunálními volbami. Protože kandidát vedoucí kandidátku ČSSD bude viditelnější, pokud už bude starostou.

V poslední době podobných případů přibylo, stává se to běžně před komunálními volbami nebo je letošní rok v tomto unikátní?

Neznám žádnou statistiku, která by říkala, jestli je toho letos více, či méně. V každém případě je to poměrně běžná záležitost, která se děje před volbami i v průběhu volebního období. Tím nejčastějším důvodem asi bývá to, že starosta opustí svou politickou stranu a vstoupí do jiné. Ale samozřejmě i možnost, že v daný moment se dostane, přestože stranu neopustí, do konfliktu s kolegy v rámci té dané partaje, to je věc, která se vyskytuje.

Vydáno pod