Silnice R52 bude levnější

Brno - Ředitelství silnic a dálnic našlo miliardovou úsporu v projektu silnice R52. Místo plánovaných 10 miliard korun by tak měla stát miliard devět. Ministr dopravy Gustav Slamečka to oznámil dnes v Mikulově. Úspory se budou týkat zejména mimoúrovňových křižovatek a mostů, ale také například zúžení komunikace o jeden metr.

Pokud se silnice R52 začne stavět, první na řadě bude úsek k hranici a obchvat Mikulova. Hejtman Michal Hašek věří, že ministerstvo dopravy uvolní první balík peněz na výstavbu rychlostní komunikace už v příštím roce.

Ministr Slamečka označil spojení Brna s Vídní rychlostní komunikací R 52 za prioritu. „Jediná možná varianta je Pohořelice - Mikulov. Jiné trasy nemají v Rakousku pokračování,“ uvedl Slamečka. Ministerstvo podle něj chystá zásadní materiál do vlády. Ten určí, které stavby budou v příštích letech realizovány a za kolik. „Nemůžeme ale postavit vše,“ doplnil ministr.

Libor Jarmič - ekonomický právní servis (zdroj: ČT24)

Aktivistka z Ekologického právního servisu (EPS) dnes předala na krajském úřadě symbolický šek na 10 miliard korun. Podle EPS získá kraj a stát tuto částku, když objektivně posoudí variantu dopravního spojení Brna s Vídní. Právě o velkých dopravních stavbách jedná ministr dopravy Gustav Slamečka s vedením Jihomoravského kraje. 

Dálniční spojení Brna s Vídní patří k nejkontroverznějším dopravním stavbám v kraji. Zatímco kraj a stát chtějí dostavět čtyřpruhovou R52 z Brna do Pohořelic až do Mikulova, ekologové a dotčené obce navrhují využití stávající dálnice D2 z Brna do Břeclavi, kde by tranzitní dopravu svedl ke hranicím čtyřpruhový obchvat. Vláda po letech sporů nakonec schválila obě stavby.

Obě varianty jsou ale nyní bez opory v územních plánech. Územní plán Břeclavska, ve kterém je zanesena trasa R52, zrušil loni z procesních důvodů Nejvyšší správní soud. Obchvat Břeclavi je zase v územním plánu Břeclavi zanesen pouze jako dvoupruhový. Hašek v minulých dnech předal premiéru Janu Fischerovi žádost Jihomoravského kraje, aby vládní usnesení o stavbě čtyřpruhového obchvatu změnil. Rakouská strana totiž s tranzitní dopravu na hraničním přechodu Břeclav-Reintal nepočítá.

Zásady územního rozvoje nadřazené územním plánům jednotlivých regionů bude ve čtvrtek schvalovat Zastupitelstvo Jihomoravského kraje tento čtvrtek. Nový územní plán, který umožní spojení Brna s Vídní, bude hotov ještě letos, věří hejtman Michal Hašek.