Brněnská přehrada se rychle zotavuje

Brno - Překvapivou informaci zveřejnilo minulý týden Povodí Moravy. Projekt čištění brněnské přehrady má chyby. Tato informace vyplynula to z analýzy, kterou si nechal zpracovat nový ředitel Povodí Moravy. Dnes se vedení státního podniku setkalo se zástupci města a Jihomoravského kraje, aby je o závěrech analýzy informovalo. A všechno je rázem jinak. Podle analýzy se přehrada poměrně rychle zotavuje a zřejmě nebude třeba takový rozsah prací, s jakými se dosud počítalo.

Proč přišel ředitel s takovou informací právě nyní? Povodí Moravy argumentuje tím, že se v srpnu loňského roku vyměnilo vedení podniku a právě až nový generální ředitel Libor Dostál si kvůli průtahům a nejasnostem v projektu nechal udělat odbornou analýzu. Ta prý až teď ukázala, že některé kroky, které chtěli v letošním roce vodohospodáři k vyčištění brněnské přehrady podniknout, jsou buď úplně zbytečné, protichůdné nebo by měly pouze krátkodobý efekt.

Generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál uznává, že chyba je na jejich straně. Zároveň ale tvrdí, že vinu nese i projektant celého plánu na zbavení přehrady od sinic, odborná firma Pejry enviroment a také částečně kraj a město.

Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera je ale za celý projekt za čtvrt miliardy korun plně odpovědné pouze Povodí Moravy. To slibuje, že pokud se teď okamžitě projekt přepracuje, přehrada bude do roku 2012 čistá, jak se zavázalo, a čistší přehrady se v takovém případě Brňáci dočkají už letos v létě. Zároveň podle Povodí stále platí to, že nádrž napustí na obvyklou úroveň letos v květnu. 

Vydáno pod