Soud zprostil starostu Brna-Černovic obžaloby kvůli chybné zakázce

Brno - Starostu brněnské městské části Černovice Jiřího Hladíka (ODS) zprostil Městský soud v Brně obžaloby za údajné pochybení v zakázce na zateplení domů. Informace o zprošťujícím rozsudku dnes České televizi potvrdil státní zástupce. Starosta Hladík čelil žalobě z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti za to, že podepsal zakázku na zateplení Jižního sídliště.

Firma ale nebyla vybrána podle zákona, výběrové řízení neproběhlo tak, jak mělo, pět firem bylo osloveno jen „na oko“. Starosta se u soudu bránil tím, že podepisoval jen materiály připravené podřízenými. Spolu s ním byla souzena i tajemnice úřadu Jaroslava Kulawiaková.

Soud v prvním stupni rozhodl o pěněžitém trestu pro starostu, Hladík měl za chybu zaplatit šedesát tisíc korun. Odvolal se nejprve ke krajskému a pak i k Nejvyššímu soudu. Ten nakonec předchozí rozsudky zrušil a vrátil projednávání na začátek. Městský soud v Brně, kterému se kauza vrátila, teď rozhodl o zproštění.

Starosta tlaku odolal

Jiří Hladík kvůli obvinění čelil tlaku opozice i veřejnosti, aby odstoupil ze své funkce. Tomuto tlaku ale nepodlehl a setrval ve funkci starosty.

Podobně jako Hladík nedávno čelila trestnímu stíhání i soudnímu procesu také bývalá starostka městské části Brno-střed, a to kvůli podpisu smlouvy s developerem, který chtěl stavět na bývalém armádním pozemku víceúčelový dům Wilson. I ona se dočkala zprošťujícího rozsudku.

Vydáno pod