Na přání lidí z Hodonína často chybí peníze

Hodonín - Po čem obyvatelé Hodonína nejvíce touží? Letos stejně jako loni po cyklostezkách a rekonstrukci Domu kultury. Alespoň tak to vypadá podle výsledků ankety, kterou radnice mezi lidmi zjišťovala, co jim ve městě nejvíce chybí. Od loňska se podařilo napravit jenom zlomek problémů, většinou dopravních. Na ty nejzávažnější totiž často chybí peníze.

Snažíme se, ale jde to pomalu, odpovídá radnice. Hodonín, ležící uprostřed rovinaté krajiny, si přitom o projížďky na kolech přímo říká. Jenomže postavit cyklostezku není jen tak.
 
„Úplně největší problém je právě v přípravě stavby, je nesmírně složitá právě proto, že jsou tam pozemky a často se setkáváme se spekulacemi,“ posteskla si místostarostka Hodonína Anna Matějková.´Radnice chce například od vlastníků pozemků koupit dvoumetrový pás, ti ale chtějí prodat jen celé pole. Přesto by letos alespoň jedna mohla na mapě Hodonínska přibýt. Jde o cyklostezku z Lužic až k místnímu masokombinátu.

Dům kultury - žalostný stav

Podobně těžko řešitelný je další evergreen mezi požadavky hodonínských obyvatel - oprava Domu kultury. Ten je v žalostném stavu, rekonstrukce by ale vyšla na 200 milionů - a ty teď nikdo nemá. Zdeněk Grombiřík, ředitel Domu kultury Hodonín: „Budeme v budoucnu uvažovat o jeho uzavření, bezpečnostní záležitosti jsou totiž už opravdu na hraně,“ konstatoval ředitel Domu kultury Zdeněk Grombiřík.

Některé položky, hlavně opravy silnic a stavbu kruhového objezdu z loňského seznamu, si přece jenom radnice mohla odškrtnout jako vyřízené. Nově teď lidé žádají například řešení parkování na sídlištích a bezpečné přechody.

Do ankety se z velké části zapojila i hodonínská mládež. právě ta nejvíc volá po adrenalinovém hřišti, modernizaci knihovny nebo, stejně jako loni několika hlasy, i po pobočce americké fastfoodové restaurace.